Jubileumssatsningar / Jubileumsparken i Frihamnen
16 February 2020

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av tillfälliga funktioner och aktiviteter i Jubileumsparken. Kanske har du svettats i bastun, lärt dig segla i seglarskolan, svalkat dig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet.

Detta är ett nytt sätt att stadsutveckla, genom att tillsammans med göteborgarna testa vad som fungerar innan platsen byggs permanent.

I augusti 2022 öppnade den första permanenta etappen av Jubileumsparken med Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer inbäddade i grönska. Under 2022 ska servicebyggnader med omklädningsrum och toaletter vara klara. Den tillfälliga bastun ska ersättas av en ny. Dessutom byggs ett nytt hamnbad i parken som ska stå klart till jubileumsfirandet sommaren 2023.

Läs mer om vad som byggs i Jubileumsparken på stadsutveckling.goteborg.se/jubileumsparken.

Sedan i januari 2021 byggs den första permanenta etappen av Jubileumsparken på land med Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer, grönskande gläntor, gångvägar och bryggor. Dessutom kommer ett nytt hamnbad att byggas i parken med start tidigast våren 2022.

Aktiviteterna i parken genomförs i samarbete med den ideella föreningen Passalen och skapar arbetstillfällen för ett trettiotal unga vuxna varje år.

Läs mer om aktiviteterna Jubileumsparken på goteborg.se.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken.

Utflyktslekplatsen

Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken öppnade i augusti 2022. Här kan du leka på och med ett tjugotal fantasifulla och färgglada lekskulpturer, ha picknick i de gröna gläntorna och på det stora däcket längs vattnet eller bara vara.

Det finns lekskulpturer att klättra, balansera, gunga och rutscha på men också att slappa på, gömma sig i och fika vid. För stillsamma aktiviteter finns ljudskulpturer, sand- och vattenlek samt skulpturer som samlar och leder regnvatten.

Foto: Beatrice Törnros
Det allmänna badet i Frihamnen.

Allmänna badet

Att kunna bada mitt i stan har varit en stark önskan från många göteborgare. 2015 öppnande ett bad utmed Kvillepiren i Frihamnen. Bassängen, som ligger i älven, är ca 20 meter lång, 8 meter bred och 1,8 meter djup. Jubileumsparken bedriver även en träningssimskola, för nybörjare som vill utveckla sina simkunskaper tillsammans med kunnig personal. Läs mer om det allmänna badet här.

Med start under 2022 byggs ett nytt större hamnbad, som ska omfatta det befintliga ”Allmänna badet”, samt utökade möjligheter till simning, simträning och hopp. Målet är att det ska stå klart till sommarsäsongen 2023.

Foto: Beatrice Törnros
Allmänna bastun i Frihamnen.

Allmänna bastun

Allmänna bastun i Jubileumsparken är en spektakulär och temporär byggnad gjord av återvunnet material. Bastun byggdes 2014 av göteborgare tillsammans med arkitekter från Raumblabor Berlin.

Just nu är bastun inte tillgänglig för besök på grund av byggnation av de första permanenta delarna av Jubileumsparken. I den ingår en ny bastu som ska bli en permanent del av parken. Läs mer på goteborg.se.

Foto: Marie Ullnert
Uteklassrummet "Näsan i blöt" i Jubileumsparken.

Uteklassrummet Näsan i blöt

Under 2019 byggdes uteklassrummet och vattenleken “Näsan i blöt”. Här är det extra roligt att vara när det regnar och man kan undersöka hur vatten rinner och försvinner, klättra på klätterväggen eller ta skydd från väder och vind. Uteklassrummet är byggt av hundratals frivilliga barn och vuxna under ledning av arkitekterna Recetas Urbanas. “Näsan i blöt” kan användas av privatpersoner, skolor och förskolor.

Foto: Marie Ullnert
Seglarskolan "Alla kan segla".

Seglarskola

Seglarskolan “Alla kan segla” öppnade i Frihamnen 2014 och har blivit en stor succé. Seglarskolan är gratis och använder jollar som kan seglas oavsett förkunskaper eller funktionsförmåga. Läs mer om seglarskolan på goteborg.se/jubileumsparken

Stadsodling

I parken har du möjlighet att odla grönsaker och annat ätbart i egen låda. Den som vill odla får ansöka om att bli medlem i föreningen Jubileumsodlarna och blir tilldelad en låda i mån av plats. Läs mer om hur du anmäler dig på goteborg.se/jubileumsparken.

Målbild

Jubileumsparken är en mötesplats präglad av biologisk mångfald och närheten till vattnet. Parken utvecklas stegvis i nära samverkan med föreningsliv, skola och göteborgarna. Saltvatten från saltvattenkilen i älven leds upp och vi badar äntligen hållbart och rent mitt i stan.

Projektägare: Park- och naturförvaltningen

Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Av
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Publiceringsår
i
-

Filtrera resultat på publiceringsår

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Rensa filter
Klar

Utforska mer

Jubileumsparken i Frihamnen
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare