Jubileumssatsningar / Jubileumsparken i Frihamnen
16 February 2020

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av tillfälliga funktioner och aktiviteter i Jubileumsparken. Kanske har du svettats i bastun, provat på att segla i hamnbassängen, svalkat dig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet. Detta är ett nytt sätt att stadsutveckla, genom att tillsammans med göteborgarna testa vad som fungerar innan platsen byggs permanent.

Prototyper ersätts med permanenta inslag

I augusti 2022 öppnade den första permanenta etappen av Jubileumsparken med Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer inbäddade i grönska. Under Göteborgs Jubileumsfestival, 2–5 juni 2023, öppnade det nya hamnbadet med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Med start under hösten 2023 kommer en ny permanent bastu att byggas. Den kommer att stå på samma plats och se ut på samma sätt som nuvarande bastuprototyp.

Läs mer om vad som byggs i Jubileumsparken på goteborg.se/projektjubileumsparken.

För aktiviteterna i parken ansvarar föreningen Passalen, i samverkan med Göteborgs Stad. Det skapar arbetstillfällen för ett trettiotal unga vuxna varje år, som arbetar som parkvärdar. Läs mer om aktiviteterna Jubileumsparken på goteborg.se/jubileumsparken.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken.

Utflyktslekplatsen

Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken öppnade i augusti 2022. Här kan du leka på och med ett tjugotal fantasifulla och färgglada lekskulpturer, ha picknick i de gröna gläntorna och på det stora däcket längs vattnet eller bara vara.

Det finns lekskulpturer att klättra, balansera, gunga och rutscha på men också att slappa på, gömma sig i och fika vid. För stillsamma aktiviteter finns ljudskulpturer, sand- och vattenlek samt skulpturer som samlar och leder regnvatten.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Hamnbadets sötvattenbassäng.

Hamnbadet

Att kunna bada mitt i stan har varit en stark önskan från många göteborgare. 2015 öppnande ett bassängbad i älven utmed Kvillepiren i Frihamnen.

Under Jubileumsfestivalen invigdes ett nytt hamnbad med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Med hjälp av en helt ny teknisk lösning innehåller de två saltvattenbassängerna saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv. Den tredje bassängen innehåller sötvatten som renas på naturlig väg med hjälp av en så kallad filterbädd på land av sand och grus. I anknytning till poolerna hittar du omklädningsrum och toaletter. För öppettider, besök goteborg.se/jubileumsparken.

Foto: Beatrice Törnros
Bastun i Frihamnen.

Bastun

Prototypen ”Allmänna bastun” i Jubileumsparken är en spektakulär och temporär byggnad gjord av återvunnet material. Bastun byggdes 2014 av göteborgare tillsammans med arkitekter från Raumblabor Berlin.

Med start hösten 2023 byggs en ny bastu för permanent bruk och prototypen är därför stängd. Den nya bastun kommer att stå på samma plats och ha samma utseende som prototypen, till exempel kommer fasadplåten att återanvändas.

Foto: Marie Ullnert
Uteklassrummet "Näsan i blöt" i Jubileumsparken.

Uteklassrummet Näsan i blöt

Under 2019 byggdes uteklassrummet och vattenleken “Näsan i blöt”. Här är det extra roligt att vara när det regnar och man kan undersöka hur vatten rinner och försvinner, klättra på klätterväggen eller ta skydd från väder och vind. Under sommaren 2023 fungerade även “Näsan i blöt” som ett informationscenter för parkens besökare. Där arbetade ferieanställda ungdomar med funktionsvariation med att informera om aktiviteterna i parken, under ledning av medarbetare från föreningen Passalen. Uteklassrummet är byggt av hundratals frivilliga barn och vuxna under ledning av arkitekterna Recetas Urbanas. “Näsan i blöt” kan användas av privatpersoner, skolor och förskolor.

Foto: Marie Ullnert
Aktiviteten “Alla kan segla”.

Alla kan prova på att segla

Aktiviteten “Alla kan segla” öppnade i Frihamnen 2014 och har blivit en stor succé. Att prova på att segla är gratis och jubileumsparken använder jollar som kan seglas oavsett förkunskaper eller funktionsförmåga. Läs mer om aktiviteten ”Alla kan segla” goteborg.se/jubileumsparken

Stadsodling

I parken har du möjlighet att odla grönsaker och annat ätbart i egen låda. Den som vill odla får ansöka om att bli medlem i föreningen Jubileumsodlarna och blir tilldelad en låda i mån av plats. Läs mer om hur du anmäler dig på goteborg.se/jubileumsparken.

Målbild

Jubileumsparken är en mötesplats präglad av biologisk mångfald och närheten till vattnet. Parken utvecklas stegvis i nära samverkan med föreningsliv, skola och göteborgarna. Saltvatten från saltvattenkilen i älven leds upp och vi badar äntligen hållbart och rent mitt i stan.

Projektägare: Park- och naturförvaltningen

Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Jubileumsparken i Frihamnen
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare