1 November 2017

Platser och konstnärer

Foto: Markus Holm
Hjärtats väg av Helle Nebelong.

Positivparken i Askim/Frölunda/Högsbo:
Hjärtats väg/LandHeArt av Helle Nebelong

Positivparken vid Frölunda Kulturhus är en av Göteborgs fyra utflyktslekplatser och ligger i ett område som omgärdas av bostadshus, torg och skola. Hjärtats väg baseras på idéer som togs fram av barn och vuxna under en workshop på Positivparkens dag i juni 2017. Alla som ville vara en del av arbetet med att skulptera, bygga och skapa konst i landskapet fick vara med.

Läs mer om Helle Nebelong här.

Foto: Markus Holm
Nuet av Jens Thoms Ivarsson.

Hökälla på Norra Hisingen:
Nuet av Jens Thoms Ivarsson

NUET är ett slags tids-och utsiktstorn där det går att se det som inte syns, en installation som ska markera skärningspunkten mellan det förgångna och framtiden. Från NUET syns det urbana och människans utbredning samtidigt med vidsträckt natur. Där finns också en översiktskarta över det vi ser, och även vissa händelser och byggnader som inte syns men som har funnits eller kommer att finnas.

– Det är kul och viktigt att det satsas på konst i områden som annars inte får så mycket uppmärksamhet – att tillföra värden till platser som behöver uppmärksammas. Idén till min installation fick jag av John Thulin som berättade om Kvillebäckens unika historia, djurliv och saker som du inte ser om du inte har kunskaperna. Min tanke är att göra ett slags tids-och utsiktstorn där du kan upptäcka det som inte syns. Dels historien bakåt men även möjlighet att se in i framtiden. Tidstornet blir en fysisk symbol för nuet och står i brännpunkten mellan de två evigheterna – det förflutna och framtiden, berättar Jens om sitt verk i Hökälla.

Vägbeskrivning

Med kollektivtrafik: Buss 52 till hållplats Skogome eller Dalagärde. Du når även installationen till fots eller på cykel, då det finns en gångväg söder ut som går hela vägen till Backaplan.

Foto: Markus Holm
The Golden Tree av Tetsunori Kawana.

Bergkristallparken i Västra Göteborg:
The Golden Tree av Tetsunori Kawana

Japanska konstnären Tetsunori Kawanas verk The Golden Tree är en hyllning till det livgivande trädet. Ett avhugget äldre, förfallet träd målad i guldfärg och får hjälp att fortsätta växa med 60 boxar av trä som stöd. Arbetet med verket, är en kärleksförklaring till naturen, kreativiteten, konsten och livet.

Läs mer om Tetsunori Kawana här.

Svanbon av Gunilla Bandolin.

Torsviken på Västra Hisingen:
Svanbon av Gunilla Bandolin

På Torsviken står Gunilla Bandolins samling svanbon i mänsklig skala. Står man på platsen ser man ut över ett till stora delar människoskapat landskap. Oljecisterner som slingrar sig längs bergväggarna, en rest från en landningsbana från en flygplats ligger intill. Hårdgjorda ytor för uppställda båtar på ett båtvarv, en nyanlagd väg, ett nytt centrum, ett gammalt koloniområde och betesmark för kor. Samtidigt är maktrelationen mellan natur och kultur uppenbar – det är människor och deras samhällsbyggande som har initiativet.

Gunilla har arbetat med landskapsskulpturer och konstverk i det offentliga under 25 år och har bl a skapat såväl Pyramiden i Wanås som Observatorium vid Sickla udde. Hennes verk har använts som allt från vigselplats till barndop, födelsedagsfirande och olika ritualer samt mer vardagliga aktiviteter som solbadning, picknick och utflyktsmål.

Vägbeskrivning

Med kollektivtrafik: Buss 26 till hållplats Gamla hangaren (i närheten av Torslanda golfklubb), sedan promenad på ca: 35 minuter till konstverket.
Adress: Krossvägen, Göteborg.

I nuläget är platsen inte tillgänglig för funktionshindrade och vägen som kan ta en personbil/cykel så pass nära som 50 m från  konstverket, är en igenbommad arbetsväg.

Läs mer om Gunilla Bandolin här.

Foto: Markus Holm
Touchstones av Monika Gora.

Eriksbo/Lärjeåns dalgång i Angered:
Touchstone av Monika Gora

Verket Touchstones skapar sju platser längs med dalgångssträckan som förbinder Eriksbo med Angereds Centrum. Konstnären Monika Goras tillägg i naturen är minimala, låga pallar att slå sig ned på, gjorda av stockar. Varje Touchstone, som ligger utplacerade på marken, har en speglande yta med ett bärnstenslikt skikt som anknyter till den sinnliga upplevelsen av Lärjeåns vatten, och lockar till kontakt, beröring och närvaro. Själva ordet Touchstone kommer från engelskan och benämnde ursprungligen den sten som förr användes för att avgöra gulds äkthet.

Läs mer om Monika Gora här.

Foto: Markus Holm
Liljegården av Tage Andersen.

Kulturhuset Kåken i Örgryte/Härlanda:
Liljegården av Tage Andersen

Land Art-projektet Liljegården har avslutats och finns inte längre kvar.

I den gamla fångrastgården i Härlanda skapade Tage en “liljegård”. Under hösten 2017 förkultiverade Tages fem hängbukssvin jorden. I december sattes så 2 500 liljelökar i marken. Liljegården var en plats att återkomma till med varierande innehåll beroende på säsong.

Tage har till vardags sin verksamhet med utställning, butik och ateljé på Ny Adelgade 12 mitt i Köpenhamn men är också känd för karolinergården Gunillaberg i svenska Bottnaryd, som han utvecklat till ett kulturcentrum och öppnade för allmänheten 2009.

Läs mer om Tage Andersen här.

Konstprojekt i Bergsjön:
Healing our stories av Marie Gayatri

I Bergsjön har konstnären Marie Gayatri skapat ett konstprojekt som innefattar en serie av events under vinterhalvåret, både inomhus och utomhus i stadsdelen. Det som binder ihop projektet är att den samlas kring innehållet i de 30 punkterna för mänskliga rättigheter. Och då med tyngdpunkt på miljön och även i ett globalt perspektiv där målet är att uppnå en hållbar livsrymd för individer så väl som samhällen.

Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Land Art
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare