Hem / Jubileumssatsningen Rain Gothenburg och årets brunnslockspoet på Bokmässan
25 September 2023

Årets brunnslockspoet: Ann Jäderlund

Ann Jäderlund har utsetts till årets brunnlockspoet. Nu premiärläser hon den nyskrivna dikt som kommer att pryda brunnslock i en rad svenska städer och avtäcker också det första brunnslocket.

Läsning och samtal med Ann Jäderlund samt presentation av Brunnslocksprojektet och dess fem första år.

Tid: torsdag 28 september kl. 17:00-17:30
Scen: Rum för Poesi
Programtyp: Scenprogram
Tema: Staden

Brunnslockspoesi – poesi i stadsrummet

Vad har det underjordiska ledningsnätet för regn med staden och poesi att göra? Vad händer när poesi gjutet i järn möter regnet och människorna i staden? Hör bakgrunden till Brunnslockspoesin medJens Thoms Ivarsson, Lina Ekdahl och Andreas Severinsson.

Tid: lördag 30 september kl. 11:00-11:20
Programtyp: Scenprogram
Scen: Stadens scen

OBS: För att ta del av programpunkterna behövs en entrébiljett till Bokmässan. 

Ann Jäderlund kommer att premiärläsa sin nyskrivna dikt på Bokmässan.

Om brunnslockspoesi

Idén med Brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden. Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tas poesin till platser dit den annars sällan når, vilket bidrar till en mer lustfylld stad. Här möter de poetiska orden det tunga gjutjärnet, samtidigt skapar Brunnslockspoesin uppmärksamhet kring regn och samhällets viktiga infrastruktur under jord.

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. 2022 gick Vakin i Umeå och även Uppsala Vatten med som partners i Brunnslockspoesin.

Tidigare Brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide, Malte Persson (2021) och Mariam Naraghi (2022).

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare