Hem / Kom och lek i Göteborgs nya utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer
18 August 2022

Fantasi och kreativitet i kombination med tillgänglighet och säkerhet har varit ledord i arbetet med utflyktslekplatsen; den första permanenta delen av Jubileumsparken, som nu står klar och invigs.

– Här finns ett tjugotal fantasifulla och färgglada lekskulpturer, inbäddade i grönska, att klättra, balansera, gunga eller rutscha på. Platser att gömma sig i och fika vid eller bara slappa på, berättar projektledare Malin Gustafsson, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

För mer stillsamma aktiviteter finns ljudskulpturer, sand- och vattenlek samt skulpturer, diken och planteringar som samlar eller leder regnvatten.

Foto: Happy Visuals
En av flera lekskulpturer på den nya utflyktslekplatsen i Jubileumsparken.

Grönska som skapar rum och ger ekosystemtjänster

Omkring lekskulpturerna finns mattor av lågväxande örter och gräs med plats för vila och picknick. Planteringar med träd, buskar ängs- och lökväxter skapar en känsla av rum och ger ekosystemtjänster, som skydd mot sol och vind och som främjar biologisk mångfald. Genom att använda träd som flyttas från andra platser i staden, på grund av bygget av Västlänken, finns redan från start stora träd på platsen.

– På så sätt har vi kunnat skapa en känsla av etablerad och uppvuxen park omkring utflyktslekplatsen, plus att vi med stora träd får mer av ekosystemtjänsterna. Nu ser vi fram emot att få visa upp, berätta om och lämna över platsen till göteborgarna, säger stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren, och hälsar välkommen till invigningen.

Foto: Happy Visuals
I parken finns bland annat en labyrint att ta sig igenom, fantasifulla fabeldjur, stubbtrumma att spela på och en lite läskig skalle att klättra på.

Program

09.00–10.30
Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer öppnar för besök. Testa lekskulpturerna, bygg ett insektshotell och lär dig om biologisk mångfald med park- och naturförvaltningen.

10.30–11.00
Häng med på festligt, musikaliskt mingel i dansföreställningen ”Hovet” med ”Big Wind”. Vackra som trädgårdskonst och helt oförutsägbara dyker ”Hovet” upp för att regera utan regler och utan kung och drottning. För ”Hovet” är varje dag en fest och du är välkommen som gäst!

11.00–11.15
Invigning av Göteborgs femte utflyktslekplats:
Stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren, Linda Nygren, direktör park- och naturförvaltningen, och Therese Brusberg, chef Göteborgs 400-årsjubileum, berättar om Jubileumsparken och utflyktslekplatsen, som ett resultat av göteborgarnas önskemål inför byggandet av Älvstaden och Göteborgs 400-årsjubileum.

Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C) inviger Göteborgs femte utflyktslekplats.

15.00–17.00
Jubileumsparkens parkvärdar håller i lekar i utflyktslekplatsen

18.15–19.00
Yoga vid ”Allmänna badet” (Boka plats på timecenter.se/jubileumsparken)

En foodtruck med orientalisk streetfood finns på plats från klockan 12.00 till klockan 18.00.

I övrigt är Jubileumsparken öppen, även lördag och söndag, för bad, segling, kanotpaddling och möjlighet att prova på stand up paddle (SUP), se goteborg.se/jubileumsparken för mer information.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare