Hem / Minnesvärda ögonblick med Prototyp Göteborg från sommarens jubileumsfirande
22 September 2023

Vi invigde Prototyp Göteborg och Omställningslabbet

Vi invigde Prototyp Göteborg och Omställningslabbet under första dagen av Jubileumsfestivalen, 2 juni. Många kom för att höra tal från bland andra stadsarkitekten Björn Siesjö och stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren före de gemensamt gjorde en hållbar variant av att “klippa bandet”. Därefter bjöd Danceremainings på spännande danskonst och Göteborgs Universitet bjöd på framtidens mat från havet.

Kungligt besök under invigningen av nya hamnbadet och Jubileumsparken

Foton: Jonatan Samsonowitz

Väldigt många kom för att se invigningen av nya hamnbadet och Jubileumsparken, men kanske också Hans Majestät Konungen och Hennes Majestät Drottningen som gästade den. De fick också se bland annat när presentatören Stefan Odelberg gjorde ett klassiskt bomben-hopp ner i en av bassängerna, iklädd en blåvit-randig herrbaddräkt.

Forum om hållbar stadsutveckling väckte engagemang

Under Jubileumsfestivalen anordnade Prototyp Göteborg två forum fyllda av föreläsningar och samtal om återbruk, cirkulärt byggande, demokrati och social hållbarhet. Parisa Amiri var moderator och andra deltagare var bland andra Doina Petrescu, Gert Wingårdh, Nicholas Duxbury Ransome och Ola Serneke. På plats fanns även representanter från flera av Prototyp Göteborgs branschpartners för att diskutera frågor så som hur återbruk måste bli praxis, hur viktig samverkan är för att vi ska nå våra klimatmål liksom få en sammanhållen stad och hur vi kan övervinna bostadsbristen i Göteborg.

Show me, don’t tell me visade prototyper som en del av stadsutvecklingen

På fasaden av Omställningslabbet kunde du under sommaren ta del av utställningen Show me, don’t tell me som visade exempel på projekt som genomförts i Göteborg under de senaste tio åren, där prototyper varit en del av stadsutvecklingsprocessen. Utställningen är formgiven av det tyska arkitektkollektivet raumlaborberlin, som även var med och byggde prototypen ”Allmänna bastun” tillsammans med göteborgarna.

The Breeze tillverkade 400 plaststavar till konstinstallation

Under hela sommaren kunde du vara med när Prototyp Göteborgs ena Open Call-vinnare the Breeze tillverkade 400 stavar av återvunnen plast, bland annat skräp från strandstädningar. Under finalhelgen kunde du också se hur den lilla plastfabriken skapade en konstinstallation med hjälp av dessa stavar. Denna konstinstallation och bänk kommer nu finnas kvar i Frihamnen.

Du kunde experimentera i Frihamnens egen vindpark

Hos Prototyp Göteborgs andra Open Call-vinnare kunde du experimentera med vinden under finalhelgen. I The Wind Park anordnades workshops i Frihamnen för att hylla vinden. Här kunde alla, både stora och små, bygga och flyga sin egen drake av återvunnet material eller blåsa bubblor med hjälp av exempelvis gamla fiskenät.

Första spadtaget av nya spårvägen mellan Frihamnen och Lindholmen

Den 5 juni välkomnades allmänheten till en första spadtaget-ceremoni för bygget av den nya spårvägen mellan Frihamnen och Lindholmen. Bygget av den nya spårvägen startade i sommar och beräknas pågå till årsskiftet 2025 / 2026.

Viktiga branschpartners bidrog stort till sommarens program

Utan sina samverkansparter så hade det inte ens varit möjligt att genomföra Prototyp Göteborg. Så tack till Okidoki, Krook & Tjäder, Wingårdhs, Balder, Nordstan, Serneke, Liljewall, Semrén&Månsson, Vasakronan, Jernhusen och Peab. Här är lite av det du kunde se, höra, göra och uppleva tillsammans med dem:

Foto (från vänster till höger): Markus Esselmark, Nordstan, Peab
 • Vasakronan bjöd in till en utställning genom 80-tals-ikonen Läppstiftet, om byggnadens och platsens historia och framtidens Lilla Bommen.
 • Nordstan invigde en nästan 2000 kvadratmeter stor muralmålning på sitt P-hustak. En del av ett europeiskt kulturprojekt som skapar kulturella arenor på tak för att frigöra potentialen i dessa stora, outnyttjade centrala ytor.
 • I Peab Land kunde barn köra upp med små elbilar för att ta körkort i både hållbarhet och trafiksäkerhet. Över 4000 körkort delades ut bara under Jubileumsfestivalen.
Foto (från vänster till höger): Okidoki, Liljewall, Krook & Tjäder
 • Arkitekterna Rickard Stark och Fredrik Hansson från Okidoki tog under sommaren med sig besökare på stadsvandringar genom Göteborg, med stopp vid restauranger och barer som de har ritat.
 • Liljewall bjöd in till en guidad stadsvandring i Kallebäck. Många nyfikna göteborgsbor tog följe med arkitekterna för att lära sig mer om denna framväxande stadsdel och om de projekt som Liljewall, i samarbete med Wallenstam, ritat där.
 • Hemma hos Krook & Tjäder kunde du gå på speed-dejting med arkitekter, inredningsarkitekter och landskapsarkitekter. Dessutom presenterade de sitt Arena-förslag om hur Scandinavium och Valhallabadet kan transformeras för att möta morgondagens behov.

Samtal om hur Göteborg får hållbara resor och transporter

Under Jubileumsfestivalen kunde du delta i ett seminarium om framtidens hållbara resor och transporter i Göteborg, kopplat till stadens arbete med miljö- och klimatutmaningen. Här fick du möjlighet att lära dig mer om elektrifiering, vårt ökade behov av el och hur de hållbara och smarta teknikerna skalas upp.

Per Bolund och Karin Pleijel var några av alla som besökte Flytevi

Foto (från vänster till höger): Kajsa Centre, Klas Eriksson

Många besökte Sveriges första stadsnära havsodling, den marina kolonilotten Flytevi, i sommar. Under finalhelgen fick Flytevi även celebert besök när Per Bolund (MP) och kommunalrådet Karin Pleijel (MP) kom förbi för att höra om och smaka på framtidens sjömat, till exempel sjöpungsfärs.

Prototyp Göteborg besökte Nordstan

Prototyp Göteborg stod i Nordstan under två dagar. Här kunde du bland annat ta del av ett fullspäckat scenprogram, bolla dina planer med bygglov från stadsbyggnadsförvaltningen, träffa arkitekter och se pågående och kommande stadsutveckling i Göteborg på den nya Älvstadsmodellen.

Prototyp Göteborg åkte till stadsdelar utanför centrala stan

I augusti månad var Prototyp Göteborg ute på turné till fyra stadsdelar utanför centrala stan; Bergsjön, Hammarkullen, Biskopsgården och Frölunda. Det blev ett fullspäckat och varierat program som arrangerades tillsammans med lokala aktörer på de olika platserna som Prototyp Göteborg kom till.

Foton: Happy Visuals
Prototyp Göteborg i Bergsjön.
Foton: Happy Visuals
Prototyp Göteborg i Hammarkullen.
Foton: Happy Visuals
Prototyp Göteborg i Biskopsgården.
Foton: Happy Visuals
Prototyp Göteborg i Frölunda.

Guldlejonvinnaren Sandi Hilal gästade Bergsjön med Al-Madhafah

Foto: Happy Visuals
Foto: Happy Visuals

Guldlejonvinnaren Sandi Hilal (DAAR) ställde ut sitt verk Bergsjön Living Room – Al-Madhafah under fyra dagar i samband med 1-årsfirandet av Kulturhuset Bergsjön och Prototyp Göteborgs turné. Al-Madhafah är arabiska och är ett vardagsrum tillägnat gästfrihet, beläget på gränsen mellan den privata och publika sfären. Konstverket var även performativt, vilket innebär att det innehöll en eller flera personer som gör något.

Några sista ögonblick vi absolut inte får glömma

Det är så mycket mer vi egentligen skulle kunna nämna men här har du några sista ögonblick i korthet:

 • Du kunde besöka husbåten Anna, en prototyp för småskaligt boende på vatten, byggd av bland andra Egnahemsfabriken.
 • Chalmers-studenter började bygga prototypen Jubileumsbron inför publik under Jubileumsfestivalen och invigdes senare under sommaren.
 • Prototyp Göteborg hade guidade turer av sitt gångstråk och prototyper, på både svenska och engelska.
 • Gryaab kom på besök för att genom roliga aktiviteter, så som bajsbasket, utbilda barn om vad som är okej att slänga i toaletten och vad som passar bättre i soptunnan.
 • Du kunde gå på många olika workshops i Omställningslabbet, bland annat flera med fågeltema där man exempelvis såg över fåglarnas möjlighet att få tag på mat idag och hur de kan leva i harmoni med oss människor i stadsmiljö.
 • Det blev fullsatt när det var filmvisning utomhus tillsammans med Doc Lounge. På filmduken rullade Fredrik Gerttens film Breaking social.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare