Hem / Poeten Anna Greta Wide blir årets brunnslockspoet
4 November 2020
Anna Greta Wide

– Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tar vi poesin till platser dit den annars sällan når, vilket bidrar till en mer lustfylld stad. Satsningen sätter också ljuset på vår dolda men viktiga infrastruktur under jord för vatten, avlopp och regnvatten. Det säger Jens Thoms Ivarsson, Creative Director, som tillsammans med Magnus Mott, projektledare för Rain Gothenburg, ansvarar för projektet Årets Brunnslockspoet.

Offentliggörandet och avtäckningen av Anna Greta Wides dikt ingjuten i ett 63 kilo tungt brunnslock kommer att ske under Poesimässan på Göteborgs Stadsbibliotek den 4:e december, samma dag som Anna Greta Wide skulle ha fyllt 100 år.

En resväska fylld med manuskript

Anna Greta Wide var en av de mest lästa unga poeterna under 1940-talet, men har tills i år varit mer eller mindre bortglömd. En väska med efterlämnat material har under ett drygt halvsekel gömt en litterär skatt. Nu, 100 år efter Wides födelse, har hennes samlade diktning givits ut av Norstedts förlag.

Anna Greta Wide föddes 1920 och dog 1965. Sex diktsamlingar, några dikter i tidningar och tidskrifter, ett par psalmer – och ett yrkesliv som lärare. Mer än så hann det inte bli.

2018 donerade släkten Wide en resväska till brädden full med efterlämnade manuskript, brev och fotografier till Göteborgs universitetsbibliotek.

Andra gången en brunnslockspoet utses

Årets Brunnslockspoet är den andra i ordningen och utsågs av en jury med representanter från Göteborgs Stadsbibliotek, Författarcentrum Väst, Göteborgs litteraturhus och Rain Gothenburg. Själva urvalsprocessen fick en oväntad och spännande vändning där man tillfälligt frångick kravet med att det ska vara en nu levande poet. Förra året utsågs Lina Ekdal, vars dikt Fakta nu finns på brunnslock runt om i stan.

Brunnslockspoesi är ett projekt inom Rain Gothenburg, en av stadens satsningar inför Göteborgs 400-årsjubileum.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare