Hem / Regnkonstverk av designern Bea Szenfeld
1 April 2019

Konstnären och modedesignern Bea Szenfeld, känd för sina experimentella kreationer i papper, kommer 3-4 april att utforma ett regnkonstverk på Esperantoplatsen i Göteborg. Konstverket är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg och kommer att bestå av isbjörnsspår målade över en del av torget. Spåren är till synes osynliga, men egentligen är de målade med en speciell regnfärg som bara syns när det regnar.
–Idén bakom konstverket är att uppmärksamma miljöförstöringen och den global uppvärmningen som är isbjörnarnas främsta hot. När isarna smälter så har isbjörnarna svårare och svårare att hitta mat och detta leder till att isbjörnarna söker sig närmare människan, säger Bea Szenfeld.

Bea Szenfeld är en designer som gärna jobbar i oväntade material, mestadels papper, och hon har utvecklat pappershantverket till en helt egen genre. Szenfelds verk har ställts ut på bland annat Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos Statens konstråd och Nordiska museet. Hennes pappersplagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Szenfeld sommarpratade i Sveriges Radio P1 2014, och samma år vann hon priset ”Årets blickfång” på Elle-galan för sina papperskreationer. Hon har även mottagit Guldägget, Sven Harrys kulturstipendium samt Konstnärsnämndens arbetsstipendium. 2018 designade hon årets Rosa Bandet.

Jubileumssatsningen Rain Gothenburg leds av förvaltningen Kretslopp och vatten, och detta regnkonstverk i stadsrummet är en av de första upplevelserna inom jubileumssatsningen tillsammans med Regnlekplatsen i Näckrosparken, som invigdes i december 2018.
– Vi vill att man ska kunna uppleva konst från olika konstnärer i stan då det regnar. Rain Gothenburg vill lyfta fram de små och enkla sakerna likaväl som de stora miljöprojekten, säger Jens Thoms Ivarsson som är konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.

Vernissage

När: kl 16.30, 4 april (med reservation för väderleken.)

Var: Esperantoplatsen i Göteborg

Kontaktpersoner: 
Mia Samuelsson, konstnärlig ledare Göteborg 400 år 2021
mia. samuelsson@goteborg.com, 0707-80 00 97

Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare Rain Gothenburg
jens.thoms.ivarsson@kov.goteborg.se, 0708-84 26 89

 

Foto: Carl Thorborg

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare