Hem / Så blir det nya hamnbadet i Jubileumsparken
7 October 2022

Lagom till Göteborgs 400-årsfirande i juni 2023 ska det nya hamnbadet vid Kvillepiren i Frihamnen stå klart.

Badanläggningen kommer att bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck. Omkring bassängerna kommer det att finnas trädäck att promenera på och bryggor som knyter samman badet med Jubileumsparken på land.

Hamnbadet blir en förlängning av Jubileumsparken på land, med en längre simbassäng (till vänster i bild), en rund dykbassäng och en badbassäng (till höger i bild). Visualisering: Raumlaborberlin
I simträningsbassängen kommer det vara saltvatten, vilket gör det möjligt att bada året om. Visualisering: Raumlaborberlin
I spiralrampen i den runda hopp- och dykbassängen finns hoppavsatser på tre olika höjder. Visualisering: Raumlaborberlin

Både söt- och saltvattenbad

I sim- samt i hopp- och dykbassängen kommer det att vara saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv. I badbassängen kommer det att vara cirkulerande sötvatten som renas med hjälp av en filterbädd av sand och grus på land.

– I ”Allmänna badet”, och även i den tillfälliga bassängen ”Lilla Salt”, har vi sedan 2015 testat olika lösningar för att kunna använda saltvattnet i älven och naturlig rening av sötvatten. Det har gjort det möjligt att erbjuda både söt- och saltvattenbad och därmed bad året om, förklarar projektledare Amelie Sandow, park- och naturförvaltningen.

Nätbotten i bassängerna

De nya bassängerna byggs på pontoner som just nu tillverkas hos en underleverantör på östkusten. Omkring årsskiftet kommer de att bogseras med pråm till Göteborg och Jubileumsparken. Därefter fortsätter bygget på plats i Frihamnen.

Det kommer inte att finnas en botten i de nya bassängerna men av säkerhetsskäl kommer det att finnas nät.

– Det är för att den som badar inte ska kunna simma ut i älven och för att sälar inte ska kunna simma in i bassängerna, säger Amelie.

Cirka 500 personer kommer att kunna vistas samtidigt på badanläggningen, som kommer att vara bemannad med badvärdar från föreningen Passalen. De ansvarar sedan tidigare för alla aktiviteter i Jubileumsparken, på land såväl som på vattnet, genom ett samverkansavtal med Göteborgs Stad.

Unik konstruktion och teknik

Göteborg är inte ensam om att ha ett hamnbad. Det finns även i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors berättar Amelie:

– Men, den här konstruktionen och de tekniska lösningarna med saltvatten från älven och naturlig rening är vi hittills ensamma om.

Den 7 oktober klockan 15.00, under Älvstadendagarna i Nordstan, finns projektledare Amelie Sandow på plats för att presentera och svara på frågor kring det nya hamnbadet.

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål om grönområden och att komma närmare vattnet inför Göteborgs 400-årsjubileum och inför byggandet av Älvstaden. Utflyktslekplatsen som öppnade i augusti 2022 är den första permanenta delen som byggts av Jubileumsparken. Till jubileumsfirandet i juni 2023 ska även det nya hamnbadet stå klart och invigas.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare