Jubileumssatsningar / 100 år i Göteborg
20 May 2022

År 2023 blir det firande dubbelt upp i Göteborg! Dels firar staden ett försenat 400-årsjubileum, dels firar flera av stadens allra mest folkkära och älskade platser 100 år.

Det är ingen slump att så många besöksmål och institutioner fyller 100 år 2023, utan de härstammar på olika sätt till den stora Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, då staden firade 300 år.

Besöksmålen Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogvallen, Göteborgs Konsthall och Göteborgs Naturhistoriska museum byggdes alla till den stora utställningen. Paradgatan Avenyn fick samma år sin nuvarande sträckning, Handelshögskolan tog emot sina första studenter och Bräcke Diakoni startade sin verksamhet.

I menyn ovan kan du läsa mer om varje besöksmål och hur de har valt att fira under 2023.

Jubileumsutställningen 1923

Inför Göteborgs 300-årsjubileum 1921 planerades en stor utställning. Den blev dock inte klar i tid utan fördröjdes till 1923. Utställningen var den största dittills i Norden och pågick stora delar av staden.

Jubileumstställningen invigdes 8 maj kl. 13.00 av Gustav V och planerades att stänga den 30 september men förlängdes till 30 oktober.

Öppningshögtidligheterna för Jubileumsutställningen 1923, den 8 maj på Gustaf Adolfs torg. Foto:
Anders Wilhelm Karnell, 1871-1934, Göteborgs Stadsmuseum

Utställningen hade 4,2 miljoner besök och sträckte sig över stora delar centrala staden. Ett flertal byggnader och nya institutioner tillkom i samband med utställningen.

Bild: Göteborgs Stadsmuseum

Götaplatsen anlades längst upp på Kungsportsavenyn som en imponerande fond till paradgatan. Här byggdes Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall som båda visade en samtida nordisk konstutställning under jubileumsperioden.

Bild: lisepedia.se

På Götaplatsen låg också entrén till jubileumsområdet som sträckte sig bakom konstmuseet. Här byggdes temporära byggnader som visade den historiska minnesutställningen med bland annat kultur, hantverk, och idrott. Här låg också ett barnområde och från toppen av höjden kunde man ta en linbana till det nybyggda nöjesfältet Liseberg.

Hur Liseberg firar under 2023

Liseberg firar 100 år med sin nya attraktion Luna och med världspremiär för Liseberg Grand Curiosa Hotel – Sveriges mest fantasifulla familjehotell. Här kan du bland annat åka rutschkana från andra våningen rakt ner till lobbyn och äta middag bredvid den fullt fungerande ponnykarusellen från 1923. Nästa vår planeras vattenvärlden Oceana stå färdig.

Mer om Lisebergs Jubileumsprojekt

This image has an empty alt attribute; its file name is Overblick_Grand-Curiosa_Oceana_2021-1024x576.jpg
Visionsbild över vattenvärlden Oceana och nya hotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel.

Söder om parken kan du ta del av Lisebergs Jubileumsprojekt. Det består dels av Liseberg Grand Curiosa Hotel, ett parkintegrerat familjehotell med 457 rum, samt Liseberg Oceana, en vattenvärld på 14 000 kvadratmeter.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lobby_LisebergGrandCuriosaHotel_2022-1024x576.jpg

Liseberg Grand Curiosa Hotel

Liseberg Grand Curiosa kommer att bli Sveriges mest fantasifulla familjehotell, helt olikt allt annat du tidigare upplevt, med barnens upptäckarlust i centrum.

Snabba fakta om hotellet

  • 29 900 m² totalyta (bruttoarea)
  • Totalt 457 familjerum på minst 29 m², samtliga med minst 5 bäddar
  • Varav 12 rum särskilt utformade för extra stor tillgänglighet
  • Restauranger och barer på lobbyplan med totalt 830 sittplatser samt 220 uteplatser
  • Takvåning med bistro och bar med totalt 220 sittplatser samt 150 uteplatser
  • Mindre mötesanläggning och gym
  • Fullt fungerande ponnykarusell med anor från 1923
  • Rutschkana från våning rakt ner i lobbyn
  • Spelsalong för familjen och kompisgänget
  • Biosalong för filmvisning
This image has an empty alt attribute; its file name is Liseberg_Oceana_pool_attraktioner_2020-1024x576.jpg

Liseberg Oceana

Oceana blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Med en badyta på nästan 6 000 kvm inomhus och 4 000 kvm utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner.

Snabba fakta om vattenvärlden

  • Ca 14 000 m² total yta, varav bassänghallen är 5600 m²
  • 1750 gäster kan besöka vattenvärlden samtidigt på sommaren när även häng i vår utedel lockar. Övrig tid på året är kapaciteten 1250 gäster
  • 14 vattenattraktioner, varav 4 större
  • Familjeflod och vågpool
  • Vattenlek för olika åldrar
  • Restaurang
  • Café och butik i anslutning

Läs mer om Lisebergs jubileumsprojekt här.

Hur Botaniska firar under 2023

Under jubileumsåret kan du under våren njuta av ett överdåd av blommande lökväxter och en körsbärspicknick i Botaniska. Trädgårdens födelsedag firas den 8 juli med stort kalas och invigning av de nya Kulturträdgårdarna som du kan läsa mer om nedan. Hela sommaren ställer konstnärer verksamma på Konstepidemin ut i trädgården och under hösten kommer du kunna ta del av en färgsprakande pumpautställning.

Kulturträdgårdarna

När Botaniska trädgården fyller 100 år 2023 firas det med att inviga en helt ny anläggning i trädgården. I anslutning till Stora Änggården kommer en ny anläggning att ta form då mycket hortikulturellt växtmaterial måste flyttas för att lämna plats åt nya växthus och besökscentrum. Dahlior, växter i Landeriet och på Stallbacken kommer till exempel att flyttas hit. Även byggnaden som kallas Stallet kommer att ha sin nya placering här.

Anläggningen rymmer också en köksträdgård och en skolträdgård samt ett litet växthus för odling. Till 100-årsjubileet beräknas också det nya lilla Bergsväxthuset och Lökträdgården kunna invigas, samtidigt som de nya stora växthusen med besökscentrum börjar byggas.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20210528_110023629_iOS-1024x768.jpg

Konstepidemin intar Botaniska

Under många år har tankar om ett samarbete mellan Botaniska trädgården och Konstepidemin funnits. Tanken är att samverka men också utmana varandra och att gästspela inom varandras områden, både geografiskt och innehållsmässigt.

Den bärande idén i samarbetet är ett utbyte där konst och trädgård kan samverka och väcka intresse och skapa engagemang för den biologiska mångfalden. Projektet kommer att pågå under 2021 och 2022 och kulminera i samband med Botaniskas 100 års jubileum 2023.

Mer om Göteborgs Botaniska Trädgård

Göteborgs botaniska trädgård är med sina 16 000 växtarter på 175 hektar en av de största botaniska trädgårdarna i Europa och anses vara en av de främsta. Trädgården anlades 1915-1923 av Göteborgs stad och planerades från starten inte bara som en botanisk trädgård utan också som rekreationsyta för stadens invånare. De hortikulturella värdena fick en stor plats vilket var unikt för en botanisk trädgård i denna tid. De vetenskapliga samlingarna exponeras i vackra trädgårdsrum där kunskap och skönhet värderas lika högt. Trädgården invigdes 8 juli 1923 och dess första chef var Carl Skottsberg, en känd upptäcktsresande och botanist. Trädgårdens växtsamlingar kommer till stor del från otaliga växtexpeditioner världen över. I världsklass är bland annat samlingen av vildinsamlade lök- och knölväxter som blommar ögonbedövande i lökträdgården och klippträdgården. Bland samlingens växter märks bland annat arter av släktet Colchicum, Frittilaria, Tulipa, Iris, Trillium, Erythornium, Crocus, Corydalis och Dicentra. Medan de flesta botaniska trädgårdarna i Europa har anlagts på en platt yta i städerna byggdes Göteborgs botaniska trädgård i en naturligt kuperad miljö i ett naturreservat vilket gör den naturligt varierad. Naturreservatet ligger mitt i staden Göteborg och här möts den vilda naturen och den odlade trädgården där gränserna ofta är flytande. Detta märks främst i klippträdgården med sina 4 000 arter från jordens alla hörn. Här kan man också studera växter från Skandinavien i en avdelning med bland annat har till syfte att bevara svenska växter som hotas av utrotning på grund av ändrade förhållanden.

Nedanför Klippträdgården ligger Rhododendrondalen med ca 100 olika arter, de flesta vildinsamlade från Östasien.

I växthusen finns Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Här växer också påsköträdet som är utrotad i sin naturliga miljö men bevaras och sprids tack vare Göteborgs botaniska trädgård. Här finns även en unik samling av den svårodlade kuddvior av släktet Dionysia från främst Afganistan och Iran.

De nuvarande växthusen byggdes 1983 och är i dag stängda i väntan på att nya ska byggas på samma plats. I samband med att nya och större växthus med besökscentrum byggs har en del av trädgårdens växtmaterial fått flytta på sig. Bland annat till en helt ny anläggning kallad kulturträdgårdar. De nya växthusen väntas stå klara 2026. Läs mer vastfastigheter.se.

I trädgården bedrivs en omfattande publik och pedagogisk verksamhet och man har ett nära samarbete med Göteborgs universitet. Med ca 650 000 besökare varje år är Botaniska ett av Västra Götalands främsta besöksmål.

Föreningen Botaniskas Vänner bildades 1987 då det fanns en oro för att Botaniska trädgården i Göteborg inte skulle kunna fortsätta sin verksamhet pga sänkta bidrag. Man samlade in 120 000 namnunderskrifter för att rädda trädgården som sedan dess har kunnat utvecklas till den omtyckta och välbesökta anläggning den är idag. Föreningen har idag ca 7 000 medlemmar och bidrar varje år ekonomiskt till Botaniskas utveckling.

Göteborgs botaniska trädgård tillhörde fram till 1998 Göteborgs stad då den lämnades över till den då nybildade Västra Götalandsregionen.

This image has an empty alt attribute; its file name is Uppdatering-dec-2021Kulturträdgårdar_mindre-1024x576.jpg

Läs mer om Göteborgs Botaniska Trädgård här.

Hur naturhistoriska firar under 2023

Göteborgs naturhistoriska museum firar med en jubileumsskrift, en ny blomsteräng och jubileumsutställningen Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle. Läs mer om de olika jubileumsprojekten nedan.

Jubileumsängen

Inför firandet har skolklasser bjudits in för att hjälpa till att så vilda växter. Jubileumsängen är en del av projektet Så vilda! som drivs av Botaniska trädgården. Målet är att engagera barn och vuxna i sin närmiljö, ge dem ökad kunskap om vilda växter och främja den biologiska mångfalden.

Visionsbild av jubileumsängen.

Jubileumsskriften

Det har hänt mycket under museets 100 år i Slottsskogen. Museet i sig har omorganiserats och byggts om och till, utställningar har kommit och gått, och den naturvetenskapliga forskningen har tagit enorma kliv framåt, ofta med hjälp av våra samlingar. Museet har etablerats som en stor aktör inom forskning, utbildning och fortbildning.
I år kommer en jubileumsbok med mängder av spännande berättelser och bilder att publiceras.

Jubileumsutställningen: Med öga på naturen – fåglar, fossiler och fotografier 

I samband med jubileet vill museet belysa vad naturvetenskap och natur har haft och fortsatt har för betydelse för vårt samhälle idag. Tillsammans med Hasselbladsstiftelsen skapar vi en jubileumsutställning med tillhörande programverksamhet, i form av bland annat föreläsningar och workshops. 

Utställningen ska formas genom en blandning av föremål (naturalier) från museets vetenskapliga samlingar, foton och berättelser för att visa nedslag i museets historia och framhålla hur upptäckandet och utforskandet av naturen bidragit med nya kunskaper om biologisk mångfald.

Målet är att fler ska få tillgång till naturen och upptäcka den. Vid insamlandet av delar av materialet till utställningen vill vi engagera alla åldersgrupper att fota sin närnatur och saker i den, som ett steg ut i naturen. Vi ska använda fotografering som metod för att gå ut i naturen, lära sig något och upptäcka nya saker.

Mer om naturhistoriska museet

I 100 år har Göteborgs naturhistoriska museum funnits i Slottsskogen. Museet är Göteborgs äldsta museum, det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. 1911 framfördes behovet av större lokaler för de zoologiska samlingarna. 1914 klubbades beslutet i Stadsfullmäktige om ett nytt museum på Olivedalshöjden och museet flyttade från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen. Där slogs portarna upp för allmänheten 8 juli 1923. 

Läs mer om Göteborgs naturhistoriska museum på gnm.se.

Hur Konstmuseet firar under 2023

Konstmuseet firar jubileumsåret med utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus. Det är den största utställningen med Göteborgskoloristerna sedan 1980-talet och kommer därmed introducera denna älskade konst för nya generationer av besökare. Dessutom gör den det med ett nytt perspektiv på en konstriktning vars historieskrivning präglats starkt av föråldrade personbiografiska tolkningar.

Foto: Hendrick Zeitler

Mer om Göteborgs konstmuseum

Konstmuseets byggnad, ritad av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson, uppfördes till Jubileumsutställningen 1923 när Göteborg firade 300 år. Två år senare invigdes museet efter att interiörerna färdigställts och samlingen hängts på plats.

Sedan invigningen 1925 har Göteborgs konstmuseum byggts ut vid två tillfällen. En flygel med utställningshall på östra sidan av den gamla byggnaden samt tre etager för den moderna samlingen på baksidan, färdigställdes 1968. I januari 1996 fick museet en ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik och restaurang.

Läs mer om Göteborgs konstmuseum på goteborgskonstmuseum.se

Hur Avenyn firar under 2023

Under jubileumsåret kan du ta del av Avenyområdets fantastiska historia genom tolv elskåp, från Berzeliigatan till Korsvägen, som har klätts med bilder från förr. Detta är ett samverkans- och jubileumsprojekt mellan Avenyföreningen, Göteborg Energi samt BRF Berzelius.

Bilderna är skänkta av Andreas Holmström. De flesta av fotona som visas på Södra Vägen är tagna av hans släkting Axel Wilhelm Olsson.

Mer om Avenyn

Göteborgs paradgata Avenyn heter egentligen Kungsportsavenyn – eller om man ska vara riktigt petig: Kungsportsavenyen.

Gatan är 860 meter lång och byggdes i slutet av 1800-talet. Idag sträcker den sig från Kungsbron till Götaplatsen i centrala Göteborg. Det var först i samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923, som gatan förlängdes till Götaplatsen och fick sin slutgiltiga längd. Därför fyller ”hela” Avenyn 100 år 2023.

Läs mer om Avenyn på avenyn.se

Götaplatsen och Avenyn 1923. Bilden skänkt av Andreas Holmström som fick ärva en fotoskatt av sin släkting fotografen Axel Wilhelm Olsson.

Upprustning av Avenyn

Avenyn har inte rustats upp på 50 år, och nu är det beslutat att Avenyn och Götaplatsen ska återfå sin status och skönhet och därmed stärka platsens identitet. Syftet med upprustningen är också att göra en förflyttning av gatans position, samt förbättra gatan vintertid.

Den första etappen av upprustningen beräknas starta i mitten av 2024. Upprustningen av Avenyn och Götaplatsen beräknas vara klar innan sommaren 2026.

Hur Slottsskogsvallen firar under 2023

Inför 100-årsjubileet har läktare och paviljonger återfått sina ursprungsfärger och entréparken har byggts om till en aktivitetspark för såväl evenemang som spontanaktiviteter. Här finns en scen med ett stort speglande tak som bjuder in till dans, yoga och andra aktiviteter, gungor, pingisbord, labyrint och en öppen asfaltsyta för olika spel och aktiviteter.

Under 2023 firas Slottsskogsvallen på olika sätt och anläggningen står som vanligt värd för många spännande evenemang, så som Världsungdomsspelen, Göteborgsvarvet Marathon och Folksam Grand Prix. 

100-årsfirandet kulminerar i en festivaldag i idrottens tecken i slutet av sommaren. Där det kommer finnas möjlighet att testa olika aktiviteter och träffa lokala föreningar.

Mer om Slottsskogsvallen

Friidrottsarenan Slottsskogsvallen och dess entrépark byggdes inför Göteborgs stora jubileumsutställning 1923, som en hyllning till den då 300 år gamla staden. På grund av förseningar i jubileumsfirandet stod anläggningen klar i maj 1923. I juli samma år gick det internationella idrottsevenemanget ”Sveriges idrottsspel i Göteborg” av stapeln inne på Slottsskogsvallen.

Anläggningen är utformad i en lätt och elegant 20-talsklassicism, som även präglade Göteborgsutställningens övriga byggnadsverk. Den är byggd efter ritningar av arkitekten och professorn vid Kungliga tekniska högskolan Lars Israel Wahlman.

Genom den nära kopplingen till Slottsskogen var anläggningen en av de första idrottsanläggningar i landet som var integrerad i en parkmiljö.1926 arrangerades Andra Internationella kvinnospelen på Slottsskogsvallen här och 1942 satte den svenske löparen Gunder Hägg världsrekord på en engelsk mil på vallen. I början av 2000-talet började Slottsskogsvallen även att användas som konsertarena cirka två gånger på per år.

Läs mer om Slottsskogsvallen här.

Hur Sjöfartsmuseet Akvariet firar under 2023

Sjöfartsmuseet Akvariet har precis genomgått den största ombyggnationen i husets historia. Inför 2023 återöppnade museet med en helt ny akvariebyggnad under mark. Här väntar en spännande undervattensvärld full av vattenlevande djur och koraller, utställningen Vattenplaneten och det publika forskningslabbet Ocean Lab.
Det nya akvariet visar fiskar och livsmiljöer från hela världen, från kalla, mörka havsdjup till varma och soliga korallhav.  Det största akvariet, Korallhavet, rymmer 400 000 liter vatten. Här kommer du att kunna följa hur ett korallrev sakta växer fram över tid.

Mer om Akvariet på Sjöfartsmuseet

Sjöfartsmuseet firar inte 100 år i Göteborg men Akvariet som kom till under jubileumsutställningen 1923 gör det.

Själva Sjöfartsmuseet grundades av Nautiska föreningen i Göteborg och öppnades 1913. De första åren drevs museet i mindre skala och samlingarna visades bland annat på Göteborgs jubileumsutställning 1923.

Det nuvarande museet i Gamla Varvsparken och det 62 meter över havet höga Sjömanstornet invigdes 1933 av kung Gustaf V.

Läs mer om museet och dess historia på sjofartsmuseetakvariet.se.

Hur Konsthallen firar under 2023

100-årsjubileet firas med en storslagen utställning med ett 30-tal verksamma konstnärer i Göteborg, samt en konstfestival som pågår i tre dagar. Utställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år ger en unik inblick i samtidskonstscenen i Göteborg, där konstnärliga metoder som fotografi, måleri, installation, video och textil lyfts fram i en storslagen kavalkad över konststaden Göteborg.

Göteborgs Konsthall. Foto: Hendrick Zeitler

Mer om Göteborgs Konsthall

1923 visades en stor jubileumsutställning i Göteborg, med anledning av Göteborgs 300-årsjubileum, som inföll två år tidigare. I samband med utställningen tillkom flera byggnader, bland annat konsthallen, konstmuseet, Liseberg och Botaniska trädgården. Vid invigningen fanns flera tillhörande byggnader på baksidan av den nuvarande konsthallen som idag inte finns kvar.

Under jubileumsutställningen pågick en konstutställning med samtida nordisk konst på konsthallen och konstmuseet. I den lokal som idag är Göteborgs Konsthall visades den norska delen av utställningen, med bland andra Edvard Munch.

Konsthallen ritades av arkitekterna Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke, som även ritade konstmuseet. Det signifikanta grågula teglet på konsthallens fasader levererades av Lomma tegelfabrik. På fasaden som vetter mot Götaplatsen finns tre välvda nischer med skulpturer skapade av konstnären Palle Pernevi.
r 2017 byggnadsminnesmärktes Göteborgs Konsthall av Länsstyrelsen, som skriver att ”byggnaden är mycket tidstypisk med sina klassicistiska stildrag och har höga arkitektoniska och konstnärliga värden såväl invändigt som utvändigt”.

Läs mer om Konsthallen på goteborgskonsthall.se.

Foto: Peo Olsson

Boken Göteborgs Konsthall – En hundraårig konsthistoria

Den första samlade berättelsen om konsthallens historia. Boken tar avstamp i 1800-talets Europa då konstutställningar för allmänheten etablerades, via Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 när konsthallen öppnade och ända fram till pandemiåret 2020. Boken är skriven av Andréas Hagström tillsammans med flera inbjudna författare. 

Läs mer om boken här: Göteborgs Konsthall – en hundraårig konsthistoria

Hur Handelshögskolan firar under 2023

Handelshögskolan firar 100 år dels genom att bjuda på extra många tillfällen för allmänheten att ta del av samhällsrelevant forskning och intressanta diskussioner med inbjudna gäster. Men också genom sitt nya kandidatprogram i ekonomi, som är helt på engelska: Bachelor’s Programme in Business and Economics. I höst är det premiär för programmet som är öppet för både svenska och internationella studenter.

Mer om Handelshögskolan i Göteborg

Redan i slutet av 1800-talet fanns planer på att inrätta en handelshögskola i Göteborg. Det behövdes en sådan i handelsstaden Göteborg för att ge kommande generationers köpmän den vetenskapliga och i någon mån praktiska utbildning som krävdes.

Tiden var dock inte mogen och först 1923 startade Handelshögskolan sin verksamhet. Den första årskursen bestod av nio studenter som undervisades i nationalekonomi, handelsteknik (det som idag kallas för företagsekonomi), ekonomisk geografi och rättsvetenskap samt i språken engelska, tyska, franska och ryska. Mycket har hänt sedan starten för hundra år sedan, men det finns också kännetecken som präglar verksamheten än idag, som ett nära samarbete med näringsliv och samhälle, globala perspektiv och eftertraktade utbildningar.  

Under årens lopp har Handelshögskolan huserat på några olika adresser. Efter att tillfälligt varit inhysta hos Göteborgs högskola, flyttade verksamheten 1925 till Gamla Handels på Läroverksgatan 1, till det som idag är Gustaviskolan. Lokalerna blev snart för trånga och planer på en ny, separat byggnad började formas. En arkitekttävling utlystes och Carl Nyrén fick uppdraget att rita byggnaden på Vasagatan 3, som invigdes av Prins Bertil i oktober 1952.

Prins Bertil talar på invigningen av Handelshögskolans lokaler på Vasagatan 3 i oktober 1952.

Även dessa lokaler blev så småningom för små och i september 1995 invigdes en ny byggnad på Vasagatan 1. Den nya byggnaden har uppmärksammats för sin arkitektur och tilldelades Kasper Salin-priset 1995.

Handelshögskolan har återigen behov av större och mer flexibla lokaler och 2014 utlystes en ny arkitekttävling. Den nya byggnaden kommer att ge plats för expanderande forskning, ny pedagogik och givande möten mellan olika aktörer, vilket stärker Handelshögskolans möjlighet att bidra till en positiv utveckling av samhället. Nybygget gör det också möjligt att samla hela Handelshögskolans verksamhet på en adress.

Den nya byggnaden kommer att ha entré till den kommande Station Haga, vilket gör Handelshögskolan till en än tydligare del av staden, med förbättrade pendlingsmöjligheter för studenter och anställda. Byggnaden planeras att stå klart 2025 och byggs av Serneke på uppdrag av Akademiska Hus.

Skissbild på den kommande tillbyggnaden av Handelshögskolan. Bild: Johannes Norlander Arkitektur AB

Läs mer om Handelshögskolan på gu.se/handelshogskolan.

En hundraårig stiftelse och en innovativ välfärdsaktör

I 100 år har Bräcke diakoni varit med och utvecklat välfärden Göteborg. I dag bedriver vi verksamhet inom primärvård, äldreomsorg och LSS byggd på vår värdegrund; Viljan att se, kraften att förändra.

1923 grundades det som då hette Göteborgs diakonissanstalt av biskop Edvard Rhode. En framsynt man som hade uppfattningen att kyrkan hade ett ansvar för att hjälpa de fattiga och sjuka i Göteborg. Företag liksom förmögna personer gick in med gåvor och donationer.

Det började med utbildning för diakonissor, dåtidens sjuksköterskor. Därefter följde ett äldreboende, och lite senare ett boende och habilitering för barn och unga med funktionsnedsättning. Bräcke Östergården som det heter än idag blev det första boendet i sitt slag. Här skulle barnen få samma förutsättningar som barn utan funktionsnedsättning. 1982 var det dags för Sveriges första hospice – Helhetsvården. Idag är Bräcke diakoni en nationell idéburen, icke vinstdrivande, välfärdsaktör som jobbar genom avtal med regioner och kommuner. Värdegrunden lever i våra verksamheter och vår vision – ett medmänskligare samhälle – anger vart vi är på väg.

Bildkollage med människor från Bräcke

Innovationsresan har fortsatt. På senare år har vi bland mycket annat tagit fram digitala hjälpmedel som underlättar tillvaron för personer med kommunikationssvårigheter och ett unikt föräldraskapsstöd för personer med psykisk ohälsa. Vi har också utvecklat anhörigstödet för personer över 65 som vårdar sin partner. På Bräckeområdet på Hisingen finns fortfarande många av våra verksamheter, som daglig verksamhet, LSS-boenden, boende för barn och unga, förskola, arbetsintegrering, boende för yngre personer med kognitiv sjukdom samt hospice. Vi erbjuder även hemtjänst i två områden i Göteborg.

Då och nu har Bräcke diakoni haft viljan att fylla glappen i samhället. Drivkraften har varit att ge hjälp och stöd till människor i utsatthet.

Läs mer om Bräcke diakoni här.

Jubileumsaktiviteter 2023

Vår 100-åriga resa kan ses som ett avstamp in i framtiden och sammanfattas i en jubileumsbok av Per Eckerdal, tidigare biskop samt direktor och styrelseordförande för stiftelsen.

Under året blir det en rad festligheter, seminarier och event där vi kommer synas och fira ihop med göteborgarna. Vi återkommer om dessa!

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare