Hem / Göteborgs 400-årsjubileum 2023
21 November 2023

2023 var året då stadens 400-årsjubileum kulminerade i ett stort och pampigt firande. Ett firande som sträckte sig från Jubileumsfestivalen i juni, till finalhelgen i slutet av augusti. Här har vi listat höjdpunkterna från firandet, men också andra stora händelser som skedde 2023.

Göteborgs Jubileumsfirande

Göteborgs Jubileumsfirande pågick 2 juni till 3 september och fyllde staden med musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer.

Jubileumsfestivalen

2–5 juni inleddes firandet av Göteborgs 400-årsjubileum med århundradets festival. I fyra dagar fylldes Frihamnen med musik, humor, teater, cirkus, prova på-aktiviteter och framför allt – massor av härliga göteborgare och besökare! På festivalområdet fanns det även en jubileumsshop där det såldes produkter från hundratals producenter. Dessa produkter var framtagna specifikt för att fira Göteborgs 400 år.

Bild: Tim Kristensson/Göteborg & Co
Jubileumsfirandet inleddes med att Ostindiefararen Götheborg sköt salut från älven och två av Försvarets JAS-plan flög över området.
Bild: Tim Kristensson/Göteborg & Co
Festivalen hade mellan 300 000 - 350 000 besök under sina fyra dagar. Det svenska metalbandet The Halo Effect lockade mycket folk till Utomhusscenen.
Bild: Tim Kristensson/Göteborg & Co
På festivalens första dag hölls en invigningskonsert med Göteborgs Symfoniker och flera kända göteborgsartister.
Bild: Tim Kristensson/Göteborg & Co
Förutom musik, kunde besökare ta del av nycirkus, humorföreställningar, barnshower, dansföreställningar och mer.
Bild: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Det fanns även över 30 olika aktiviteter på festivalområdet som man fick prova på helt gratis.

Andra höjdpunkter som skedde i samband med Jubileumsfestivalen

Det nya hamnbadet

4 juni var det dags för den officiella invigningen av Jubileumsparken och det nya hamnbadet. Kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S) höll tal i närvaro av bland annat H.M Konungen och H.M Drottningen.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Från invigningen av det nya hamnbadet i Jubileumsparken.
Kungligt besök

4 juni fyllde Göteborg 402 år med kungaparet på besök i staden. Kungaparet var på besök för att fira att det var 50 år sen Carl XVI Gustav besteg tronen som Sveriges statschef. Efter en kunglig kortege från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg deltog H.M Konungen och H.M Drottningen på invigningen av det nya hamnbadet. Därefter höll Carl XVI Gustav ett jubileumstal på Jubileumsfestivalens fest- och galakonsert.

Bild: Tim Kristensson/Göteborg & Co
Kungaparet färdades i hästkortege längs Kungsportsavenyn, från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg, där H.M. Konungen höll ett tal på en scen.

Finalhelgen

31 augusti – 3 september gick finalhelgen av stapeln och blev en fantastisk avslutning på sommarens jubileumsfirande! Flera stora evenemang ägde rum och massor av jubileumsaktörer runt om i staden firade med finalaktiviteter.

Jubileumsparad

2 september avgick Jubileumsparaden från Gustaf Adolfs torg, fortsatte längs Avenyn och avslutade pampigt på Götaplatsen. Paraden var en hyllning till staden med härliga göteborgsekipage som flirtade med olika milstolpar, landmärken, karaktärer, historia och framtidsvisioner.

Jubileumsparaden hyllade staden med härliga göteborgsekipage och avslutade pampigt på Götaplatsen.

Jubileumsfyrverkeri till musik

2 september avfyrades ett 402 sekunder långt musikfyrverkeri i samarbete med Mix Megapol och blev ett festligt och glittrigt tillskott till finalhelgen.

Bild: Martina Lundborg/Göteborg & Co
Ett 402 sekunder långt musikfyrverkeri i samarbete med Mix Megapol.

Avslutningskonsert för hela jubileumsfirandet

3 september fyllde Miriam Bryant Kungstorget till bredden och avslutade jubileumsfirandet med en fantastisk finalakt. Konserten med Göteborgs egen popdrottning kunde även ses live på storbildskärm i Bältespännarparken.

Bild: Martina Lundborg/Göteborg & Co
Miriam Bryant fyllde Kungstorget till bredden och avslutade jubileumsfirandet med en fantastisk finalakt.

Göteborgs kulturkalas

1–3 september kunde vi njuta av Göteborgs Kulturkalas. Det bjöds på kultur i alla dess former på fler än 60 festivalplatser runt om i staden.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
En av Kulturkalasets scener låg i Bältespännarparken och bjöd på ett blandat program för alla åldrar.
Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Sveriges största festival för streetfood, Streed Food Festivalen, var en del av Göteborgs Kulturkalas.

Frihamnsdagarna

31 augusti–2 september fyllde Frihamnsdagarna Bananpiren med seminarier, workshops, debatter, kultur, mat och möten mellan människor och organisationer.

Bild: Elvira Sandell/Göteborg & Co
Frihamnsdagarna arrangerades för tredje gången och bjöd på intressanta samtal, bland annat med den unga referensgruppen Power To The Youth.

Prototyp Göteborg

31 augusti–3 september avslutade Prototyp Göteborg jubileumssommaren med ett stort och varierat program i Frihamnen, Nordstan och flera andra platser i staden. Under finalhelgen kunde du ta del av bland annat drakflygning, presentationer av olika prototyper, workshops, utställningar, stadsvandringar och filmvisning utomhus.

Bild: Denise Sandvall
The Wind Park undersökte vindens potential och fyllde Frihamnen med såpbubblor!

Ö-festen på Ringön och Gothenburg Island Festival

2 september bubblade det på Ringön när Ö-festen förvandlade hela området till en gatufestival med livemusik, konstutställningar, loppisar, god mat, workshops och mycket mer.

31 augusti–2 september välkomnades besökare till metavärlden av Ö-festen på Ringön genom Gothenburg Island Festival. Här fick nyfikna besökare ta del av livespelningar, utomhusbio och roliga tävlingar.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Spelning från hustak på Ö-festen.

Göteborgsvarvet Marathon

3 september lockade Göteborgsvarvet Marathon tusentals löpare som sprang och rullade längs Göteborgsvarvets ordinarie bana, men också längs nya vägar genom Göteborg. Ett historiskt jubileumslopp och en folkfest utöver det vanliga!

Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Göteborgsvarvet Marathon gick av stapeln för allra första gången och blev en folkfest utöver det vanliga!

Andra höjdpunkter under finalhelgen

2 september bjöd Sommarresan på diktläsning och sång vid samtliga 24 hållplatser längs 8:ans spårvagnslinje. Gruppen DU ÄR HÄR startade resan på förmiddagen på Frölunda Torg och avslutade i Angered på kvällen.

2 september hade fotoutställningen The Song of my People en festlig avslutningsceremoni. 319 sjungande ansikten har prytt Hisingsbron under sommaren – av dessa personer har 50 även spelats in när de sjungit. Utifrån dessa toner har musiker i staden skapat musik – enbart utifrån rösterna, inga instrument har använts. Resultatet presenterades under avslutningsceremonin.

3 september var det Val-dag i Slottsskogen med roliga aktiviteter med val-tema. Det mäktiga konstverket Valen (inspirerad av Malmska valen), som gick först i Jubileumsparaden dagen innan,  fanns på plats med föreställningen “Tragedien i Askimsviken”. Strax intill visade Naturhistoriska museet intressanta val-föremål och berättade om valar i våra vatten.

3 september hölls allsång i Flunsåsparken under ledning av Lasse Kronér och lockade ca 2500 besökare.

Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Gruppen DU ÄR HÄR bjöd på diktläsning och sång vid 24 hållplatser längs 8:ans spårvagnlinje.
Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Under lördagen var det Finissage för fotoprojektet Song of my People.
Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Val-dagen i Slottsskogen bjöd på roliga aktiviteter med val-tema. På bilden syns det mäktiga konstverket och paradvagnen Valen.
Bild: Martina Lundborg/Göteborg & Co
Allsång i Flunsåsparken tillsammans med Lasse Kronér.

Jubileumskompassen och utställningen om Göteborgs 400-årsjubileum

28 maj öppnade Jubileumskompassen i Bältespännarparken och utomhusutställningen om Göteborgs 400-årsjubileum invigdes strax intill.

I Jubileumskompassen fanns en liten scen. Den var programsatt nästan varje dag och bjöd på allt från samtal och workshops till teatrar och konserter. Här kunde besökare även ställa frågor till jubileumsexperter om hela jubileumsfirandet, och få hjälp med att hitta aktiviteter och upplevelser som passade just deras intressen. Kompassen var öppen 27 maj – 3 september och några av de populäraste programpunkterna var klädbytardagen, hunddagen, eldfesten och konserten med namnet “400 sånger om 400 platser i Göteborg”.

Den stora utomhusutställningen om Göteborgs 400-årsjubileum har visat vad vi tillsammans har åstadkommit inför 400-årsjubileet. Om varför vi firar, hur idéer har blivit verklighet och om mängder med jubileumssatsningar.

Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Utställningen om Göteborgs 400-årsjubileum på Millenniumplatsen.
Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Jubileumskompassen i Bältespännarparken.

Prototyp Göteborg

2 juni invigdes Prototyp Göteborg – en tre månader lång urban utställning med fokus på hållbar stadsutveckling. Under sommaren fick besökare experimentera, ta del av utställningar, samtal, föreläsningar, guidade turer och mycket mer. Längs ett gångstråk från Kronhuset till Frihamnen fick besökarna genom en audioguide lära sig mer om olika landmärken, prototyper och hållbar omställning i staden. Samma dag som Prototyp Göteborg invigdes, öppnades även prototypen Omställningslabbet i Frihamnen.

Bild: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Hos Prototyp Göteborgs Omställningslabb låg fokus på att testa och utveckla olika idéer som kan bidra till Göteborgs omställning till en mer hållbar stad.

Andra höjdpunkter under sommarens 100 dagar av firande

Jubileumsfestivalen drog igång firandet, och finalhelgen avslutade det. Men där emellan hände det saker varje dag i 100 dagar! Förutom ett dagligt program hos Jubileumskompassen, och löpande aktiviteter hos Prototyp Göteborg, kan du läsa om de andra guldkornen nedan.  

Jubileumsfester på bibliotek och kulturhus

3 juni – 6 augusti bjöd stadens bibliotek och kulturhus in till jubileumsfester i form av allt från mysiga sagostunder och spännande barnteater, till kreativa workshops och musik.

Stort utbud av guidade turer

7 juni – 3 september fanns det ett brett utbud av guidade turer och vandringar. Besökarna kunde lära sig mer om den historiska stadskärnan, ta del av stadsutveckling inom staden, följa 400 gröna år genom 17 idéträdgårdar och mycket, mycket mer.

Två upplevelser som pågick hela sommaren, och som finns kvar för den som vill besöka

Stadsmuseets utställning “400 år av nöd och lust” som gjorde det möjligt för besökare att utforska 400 år av Göteborgs dramatiska historia genom fyra basutställningar.

Sätt färg på Göteborgs konstprojektet 23 km konst. Sträckan gick från Blå Stället i Angered till Röda sten i Sandarna och innehöll olika former av gatukonst.

Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Workshopen “400 ansikten” lät göteborgarna utforska självporträttet med hjälp av utskurna spånskivor, färg och fantasi!

3 juni var speciella gäster inbjudna till invigningen av utställningen Jubileumsgåvorna. Under sommaren förvandlades Stadsmuseets foajé till ett festligt presentbord, med en utställning ett urval av stadens nya och historiska jubileumsgåvor.

6 juni firades nationaldagen och Sverige 500 år runt om i Göteborg med bland annat kanonsalut från Oscar II fort, konsert i Slottsskogen med Göteborgs Symfoniker, Göteborg Wind Orchestra i Flunsåsparken och en Jubileumstur från Stenpiren till Hönö Klåva med Kungsö.

Under fyra helger i juni anordnade Konstkuppen en utställning där konstnärer fick genom 400 verk visa upp vad Göteborg betyder för dem.

8 juni utsågs Ann Jäderlund till årets brunnslockspoet. Hennes dikt, inspirerad av regnet, kommer att gjutas in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

9 juni öppnade en utställning om en av den mest framgångsrika stjärnan inom street-art, Banksy. I “The mystery of Banksy – A genius mind” fick besökaren uppleva graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och tryck på olika material som canvas, tyg, aluminium, Forex och plexiglas som reproducerats speciellt för denna speciella utställning i Eriksbergshallen.

12 juni öppnades fotoutställningen “Göteborg 400” på Nordstadstorget. Utställningen pågick till 12 september och visade ett urval av de bästa fotografierna från det största bildverk om Göteborgs historia som någonsin har publicerats.

GP-redaktören Kristian Wedel vid utställningen Göteborg 400 år.

19 juni presenterades de vinnande verken från vårens open call om att skapa en unik midsommarstång. Midsommarstängerna presenterades i Jubileumskompassen och stod kvar midsommarveckan ut.

John Johnssons midsommarstång i återbrukat stål med mässingsdetaljer.

17–21 juni var det för tionde året i rad dags för det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema, jubileumslägret som arrangeras av Göteborgs Symfoniker. Även detta år samlades barn och unga från hela världen i Göteborg för att sjunga i kör, spela i orkester och musicera tillsammans.

Francis Löfvenholm
Några av musiklägrets kördeltagare.
Francis Löfvenholm
Side By Side avslutades med en stor utomhuskonsert på Götaplatsen.

8 juli firade Göteborgs Botaniska Trädgård och Göteborgs Naturhistoriska museum 100 år. Botaniska bjöd in till jubileumskalas där den stora höjdpunkten var invigningen av den nya anläggningen Kulturträdgårdar. Naturhistoriskas höjdpunkt var invigningen av jubileumsutställningen Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier.

Bild: Charlotte Oskarsson
Från jubileumsfesten på Naturhistoriskas innegård.

5–13 augusti bjöd Västerhavsveckan på havsnära aktiviteter längs hela västkusten. Du kunde bland annat besöka och lära dig mer om framtidsprototypen Flytevi, Sveriges första stadsnära havsodling.

12 augusti intog människans bästa vän Jubileumskompassen i Bältespännarparken! Det bjöds på hundmodevisning med klädmärket Staytion, uppvisning i NoseWork samt tips och råd för blivande hundägare.

13 augusti läste Emma Vendelek sagor under de stora näckrosbladen på Regnlekplatsen vid Näckrosdammen. Regnlekplatsen är en jubileumssatsning med visionen att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar.

Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Bild från den marina kolonilotten Flytevi i Frihamnen.
Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
Hundmodevisning i Bältespännarparken.
Bild: Camilla Sundberg/Göteborg & Co
En mysig sagostund vid Regnlekplatsen tillsammans med Emma Vendelek.

19 augusti hölls en hyllningskonsert i Flunsåsparken till en av Göteborgs största sångerskor genom tiderna – Sonya Hedenbratt. Tillsammans presenterade Tomas von Brömssen, Hannah Svensson och Erik Gullbransson, med fler, en kavalkad av låtar förknippade med Sonya samt delade många varma berättelser om henne.

19–20 augusti inledde Prototyp Göteborg en turné med kultur- och stadsvandringar, livemusik, utställningar, workshops, provsmakning av mat och mycket mer. Första stoppet var Hammarkullen och Bergsjön.

20 augusti fyllde Kulturhuset Bergsjön 1 år och bjöd in till ett festligt program med musik, konst, nycirkus och ännu mer.

26–27 augusti fortsatte Prototyp Göteborg sin turné med nedslag i Biskopsgården och Positivparken i Frölunda.

27 augusti blev det konsert med musik av Evert Taube i Tullhuset på Hönö. Detta var ett av tre evenemang i serien ”På kryss med Taube” som arrangerades i södra skärgården.

Den uppblåsbara bubblan och extrarummet The Great Escape fanns på plats under Prototyp Göteborgs stadsdelsturné.

17–18 augusti kunde du njuta av film under stjärnorna i Slottsskogen. Göteborg Film Festival Open Air bjöd på två uppmärksammade storfilmer från det gångna året – “Everything Everywhere All At Once” och “Elvis”.

Somrig filmfest i grönskan med Göteborg Film Festival Open Air.

26 augusti var det sensommarfest i Seminarieparken som öppnat upp efter en stor upprustning. Den anrika parken kan nu stoltsera med ny belysning, ny växtlighet och en regnpaviljong, tack vare samarbete med jubileumssatsningen Rain Gothenburg.

26–27 augusti – gick Eriksbergs Kulturhamnsfestival av stapeln med båtparad, öppna skepp, mat, livemusik och roliga aktiviteter.

Seminarieparken - världens bästa park när det regnar!

Andra höjdpunkter under året

Före och efter sommarens firande fyllde flera av stadens mest folkkära platser 100 år, vinnaren av vinjettfilmstävlingen visades på Göteborgs Film Festival och utställningen “Porträtt av ett 400-årsjubileum” premiärvisades i samband med Bokmässan. Läs mer om detta och andra höjdpunkter som inträffade under våren, hösten och vintern nedan. 

Folkkära platser och besöksmål fyllde 100 år

Göteborgs konstmuseum

Konstmuseet firade 100 år med utställningen “Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus”. Det var den första större utställningen med Göteborgskoloristerna sedan 1980-talet, och introducerade därmed denna älskade konst för nya generationer av besökare.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Från utställningen "Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus".

Göteborgs botaniska trädgård

Under jubileumsåret 2023 hade botaniska trädgården ett fullt program av aktiviteter. Under våren kunde besökare njuta av ett överdåd av blommande lökväxter och en körsbärspicknick, Hanami, som 2023 förlängdes till två dagar 29-30 april. Trädgårdens födelsedag firades 8 juli med stort kalas och invigning av de nya Kulturträdgårdarna. Hela sommaren ställde konstnärer verksamma på Konstepidemin ut i trädgården och under hösten pågick en färgsprakande pumpautställning.

Bild: Maria Sjöstedt
Botaniska firade bland annat med den helt nya anläggningen Kulturträdgårdarna.

Liseberg

Liseberg firade med den nya attraktionen Luna och med att i april öppna ett nytt fantasifullt hotell – Liseberg Grand Curiosa. Under sommarsäsongen bjöds det även på även fyra jubileumsevenemang i nöjesparken.

Bild: Liseberg/Petter Fällström
Från ett av de 457 rummen på Liseberg Grand Curiosa.

Göteborgs naturhistoriska museum

Naturhistoriska jubilerade med en jubileumsskrift, en ny blomsteräng och med utställningen “Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier” som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle. Utställningen invigdes på deras jubileumsfest den 8 juli.

Konsthallen

Konsthallens 100-årsjubileum firades med utställningen “Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år” som öppnade den 9 juni. I utställningen gav ett 30-tal verksamma konstnärer i Göteborg besökaren en unik inblick i samtidskonstscenen i Göteborg. Konsthallen firade även med en festival under tre dagar, 9-11 juni, på baksidan till Göteborgs Konsthall med musik, performance, poesi, workshops och food trucks.

Sjöfartsmuseet Akvariet

För att fira 100 år återöppnade museet med en helt ny akvariebyggnad under mark. Här finns en spännande undervattensvärld full av vattenlevande djur och koraller, utställningen Vattenplaneten och det publika forskningslabbet Ocean Lab.

Bild: Sjöfartsmuseet Akvariet/Kristin Lidell
Sjöfartsmuseet Akvariets nya byggnad är på 1100 kvadratmeter och rymmer 10 gånger så mycket vatten än tidigare.

Avenyn

I Avenyområdet kunde besökare under jubileumsåret se historiska bilder från gatan på tolv elskåp som stod utplacerade från Berzeliigatan till Korsvägen.

Slottskogsvallen

Idrottsarenan firade 100 år med att låta läktare och paviljonger återfå sina ursprungsfärger och genom att bygga om entréparken till en aktivitetspark för såväl evenemang som spontanaktiviteter. Det blev även ett födelsedagskalas i form av en festivaldag i idrottens tecken den 9 september. Då bjöds det på möjligheter att testa olika idrotter och aktiviteter så som yoga eller cirkelträning. Det fanns också chans att träffa lokala föreningar och idrottsinspiratörer, gå tipspromenad och mycket mer.

Årsrika Göteborg 400, Göteborg Film Festival, novelltävling och mer

11 januari drog Årsrika Göteborg 400 igång. En jubileumsfestival för alla med fokus på att hylla livet och lyfta frågor kring åldrande. Varje månad belyste festivalen ett nytt tema och erbjöd från januari till september ett 40-tal programpunkter, med allt från forskningsseminarier och utställningar, till teater och speed-dating.

27 januari hade vinnaren av vinjettfilmstävlingen premiär under Göteborg Film Festival. Tävlingen utlystes 2022 av Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborg Film Festival med priset att få skapa den mest sedda och omdiskuterade filmen på Göteborg Film Festival 2023: vinjettfilmen. Vinnaren blev Fabiana i regi av Johanna St Michaels och Kristina Meiton.

30 januari lanserade Artscape tillsammans med Göteborgs 400-årsjubileum, Västra Götalandsregionen, Borås TME och några andra kommuner den nya webbstjänsten West Sweden Street Art Trail (WSSAT.se). Detta för att kunna tillgängliggöra gatukonst för fler människor. Många av konstverken som finns med i den webbaserade karttjänsten har uppförts i samband med Göteborgs 400-årsjubileum.

17 februari utlyste tidningen Skriva tillsammans med Göteborgs 400-årsjubileum en novelltävling på tema Göteborg. Vinnaren vann 10 000 kr och ett scenframträdande i Bältesspännarparken 27 augusti.

26 september bjöd Göteborg & Co och fotokonstnären Karolina Henke in till vernissage för utställningen “Porträtt av ett 400-årsjubileum”. I den utställningen, som var finansierad i sin helhet av Hasselbladstiftelsen, hade Karolina fått i uppdrag att tolka, fånga och föreviga Göteborgs jubileumsfirande. Utställningen visades sedan i samband med Bokmässan på The Gallery i Gothia Towers.

28 september –1 oktober ägde Bokmässan rum och jubileet var med på olika håll.
– 28 september avtäcktes årets brunnslockspoesi och årets brunnslockspoet Ann Jäderlund var på plats och tog del i ett samtal.
– 29 september berättade Prototyp Göteborg om den fyfiska platsen för omställningsfrågor – Omställningslabbet.
– 29 september höll Peter Grönberg, vd Göteborg & Co, Therese Brusberg, chef Göteborgs 400-årsjubileum, Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan – Göteborg och Henrik Kant Stadsbyggnadsdirektör, Stadsbyggnadsförvaltningen ett samtal utifrån frågeställningen “Hur kan vi fortsätta utveckla Göteborg till en attraktiv destination för boende och besökare?”.
– 29 september kunde besökare höra om resan med Göteborgs 400-årsjubileet. I samtalet “Från vision till verklighet” deltog Therese Brusberg, Chef Göteborgs 400-årsjubileum, Erica Svantesson, VD Friends of Gothenburg Innovation och Christian Jensen, Göteborgs Universitet.
– 30 september berättade Jens Thoms Ivarsson, Lina Ekdahl och Andreas Severinssons om bakgrunden till brunnslockspoesi.

15 november invigdes utställningen Göteborg berättar på stadsmuseet. Dokumentationen är en del av stadens 400-årsjubileum och visades för första gången på Gustaf Adolfs torg 2021.

Bild: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Rullatorlopp i Trädgårdsföreningen! Det var en programpunkt ur festivalen Årsrika Göteborg 400.
Bild: Johanna St Michaels
Vinjettfilmen Fabiana handlade om Birgitta Andreén och hennes damklädesbutik som funnits på Nordenskiöldsgatan sedan 1969.
Porträttet på Katarina Hemlin som skrivit Jubileumslåten "Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg" ingick i utställningen "Porträtt av ett 4400-årsjubileum".

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare