Hem / Så blir invigningshelgen på Sjöfartsmuseet Akvariet
9 December 2022

– Det känns fantastiskt att möta publiken igen. Vi har fyllt huset med sex nya utställningar, en ny foajé och ett helt nytt akvarium under mark, säger Carina Sjöholm, museichef.

Invigningsceremoni och museets första besökare

Invigningen startar kl. 12.00 lördagen den 10 december med bandklippning och tal utanför museet. Dessförinnan kommer Carina Sjöholm att ge museets fem första besökare en exklusiv förhandstitt av huset. De lyckliga fem har väntat i fyra år på att museet ska öppna. Under stängningshelgen 2018 korades de att bli de första officiella besökarna i samband med nyöppningen.

Foto: Kristin Lidell
Utställningen "Stora Blå".

Utställningar, upplevelser och uppträdanden under hela helgen

Under invigningshelgen kan publiken ta del av fyra våningar fyllda med upplevelser, salta berättelser, undervattensliv och intressanta föremål. För barnfamiljer är plan 3 en given plats, med utställningen Stora blå och lekrummet Knattegatt. Här finns även fartygsmodeller i mångfald i utställningen Fartyg i fokus. Plan 2 bjuder på stor dramatik över haven och hundratals föremål ur museets samlingar med utställningen Hav av historier. På entréplan (plan 1) finns den nya bistron, Café One, och museets nya butik. Under jord (plan 0) tar Akvariet plats med sin spännande undervattensvärld. Här finns vattenlevande djur och koraller, utställningen Vattenplaneten och forskningslabbet Ocean Lab.

Foto: Kristin Lidell
Utställningen "Arven efter varven".

Under helgen uppträder Slynkören och Göteborgs musikkår Stadspiparna. Dessutom bjuds det på musikunderhållning för barn med Henrik Cederblom och partner. Det blir också kreativa aktiviteter i Studion och mini-föredrag i museets hörsal. Utanför museet kommer det att finnas tält med glögg- och pepparkakservering på lördagen för alla besökare. Under lördagen invigs också den nya offentliga konstgestaltningen ONE av konstnärsduon Ohlsson/Dit-Cilinn i museiparken.

Foto: Kristin Lidell
Sjöfartsmuseet Akvariet fyller 100 år 2023.

Akvariet 100 år 2023

När vi firar Göteborg 400 år nästa år har vi många platser och verksamheter i Göteborg som fyller 100 år. Sjöfartsmuseet firar inte 100 år i Göteborg men Akvariet som kom till under jubileumsutställningen 2023 gör det. Akvariet firar 100 år genom att åter vara öppet hela 2023 – dubbelt så stort med tio gånger så mycket vatten i jämförelse med tidigare.

Öppettider invigningshelg

Lördag 12.00-17.00
Söndag 10.00-17.00

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare