Hem / Efter upprustningen: I Seminarieparken är regnet välkommet
22 August 2023

– Vi har gjort parken till ett besöksmål för alla årstider så vi garanterar att det blir en upplevelse oavsett väder, säger projektledaren Arash Afkari.

Den lilla parken vid Övre Husargatan anlades redan på 1860-talet som skolträdgård för Folkskollärarseminariet som uppfördes några år senare. Seminarieparken är kanske främst känd för den magnifika blomningen i de många körsbärsträden under våren. I övrigt har det varit en lite okänd plats, även om den använts flitigt av närboende och av universitetsstudenterna som idag studerar i de gamla folkskollärarlokalerna. Upprustningsprojektet, som är ett av fastighetsägaren Higabs jubileumsprojekt, har genomförts i samarbete med Rain Gothenburg med ambitionen att tillföra något extra utifrån det naturliga vattnet och därigenom göra parken till ”världens bästa park när det regnar”.

– De flesta förknippar nog parkbesök med vackert väder, men hur ofta är det det? Göteborg är känt för att vara en regnig stad. Varför inte utnyttja det till att skapa något lustfyllt. I den nya regnpaviljongen blir det fallande regnet en upplevelse för alla sinnen, och vi har även specialdesignade ljuslyktor som blir ännu vackrare när de fylls med vatten, säger Arash Afkari.

Foto: Higab/Hans Ekestang
I den nya regnpaviljongen blir det fallande regnet en upplevelse för alla sinnen.

Sensommarfest med 1920-talstema

På 1920-talet ändrades trädgårdens karaktär och syfte från skolträdgård till att fungera som rekreationsplats och det är dessa delar som upprustningen fokuserat på att förstärka, med bland annat ny växtlighet och tidstypiska armaturer och staket. Allt markarbete har skett med stor varsamhet för att inte skada de gamla träden. Slutligen har de nylagda grusgångarna packats och jämnats till för bättre framkomlighet.

– På lördag 26 augusti bjuder vi in göteborgarna till en liten sensommarfest med 1920-talstema här i Seminarieparken. Det blir jazzmusik och guidade visningar och möjlighet att köpa fika och blommor. Och vi har ”regngaranti” i paviljongen oavsett om solen lyser eller ej, säger Arash Afkari.

Sensommarfest i Seminarieparken
Lördagen 26 augusti kl 11-15
Läs mer om evenemanget

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare