Hem / Höjdpunkter under Göteborgs Jubileumsfirande
13 September 2023

1. Göteborgs Jubileumsfestival, 2–5 juni

I början av juni inleddes Göteborgs Jubileumsfirande med en gratis festival för alla i Frihamnen. Den pampiga invigningen, där Ostindiefararen Götheborg sköt salut och två av Försvarets JAS-plan flög över området, följdes sedan av fyra dagar med härlig folkfest.

På festivalområdets 70 000 kvadratmeter kunde man ta del av program från tre olika scener, njuta av mat från fem olika matområden, prova på över 30 aktiviteter och mycket mer. Evenemanget fick mellan 300 000-350 000 besök.

I samband med festivalen invigdes jubileumssatsningen Prototyp Göteborg och det nya hamnbadet i Jubileumsparken.

Foto: Hampus Jerkfelt
Festivalens tre scener bjöd på allt från popmusik och symfoniorkestrar till dansband och rock. Under det stora blå tältet rymdes festivalområdets största scen.
Foto: Tim Kristensson
På festivalens första dag hölls en invigningskonsert med Göteborgs Symfoniker och flera kända göteborgsartister.
Foto: Tim Kristensson
Förutom musik, kunde man som besökare ta del av nycirkus, humorföreställningar, barnshower, dansföreställningar och mer.
Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co
Det klassiska rockbandet Europe avslutade Göteborgs Jubileumsfestival.

2. Jubileumskompassen, 27 maj – 3 september

I Jubileumskompassen kunde man varje dag under firandet ta del av programpunkter från en scen samt få information om firandet. Jubileumskompassen var belägen mitt i stan, i Bältespännarparken, och välkomnade alla passerande att slå sig ner i en solstol, träffa jubileumsexperter och ställa frågor om sommarens program, samt njuta av utvalda programpunkter från scenen.

Liksom Jubileumsfestivalen, var programmet i kompassen sammansatt för att bjuda på en härlig bredd av upplevelser. Ingen dag var den andra lik!

Foto: Marie Ullnert
Från Jubileumskompassens öppningshelg.
Foto: Camilla Sundberg / Göteborg & Co
Dinn Dinn Bulo bjöd på en musiksaga som var baserad på en traditionell senegalesisk saga om barns rätt att bli hörda och respekterade.
Foto: Camilla Sundberg / Göteborg & Co
Hunddagen var en mycket populär dag i Jubileumskompassen. Då anordnades bland annat en hundmodevisning.

3. Prototyp Göteborg, 2 juni – 3 september

2 juni invigdes Prototyp Göteborg – en tre månader lång urban utställning med fokus på hållbar stadsutveckling. Under sommaren fick besökare experimentera, ta del av utställningar, samtal, föreläsningar, guidade turer och mycket mer.  Samma dag som Prototyp Göteborg invigdes, öppnades även prototypen Omställningslabbet. Prototyp Göteborg har dessutom haft ett gångstråk med audioguider där du kunnat lära dig mer om olika landmärken, prototyper och hållbar omställning i staden.

Foto: Marie Ullnert
Prototyp Göteborgs Omställningslabb aktiverades under hela firandet.
Foto: Marie Ullnert
I prototypen The Breeze kunde man omvandla plast från havet till en lekfull installation.

4. 100 år i Göteborg, 8 juli

Flera av Göteborgs mest folkkära besöksmål har fyllt 100 år i år. Två av dessa födelsedagar sammanföll under Göteborgs Jubileumsfirande och det var Göteborgs botaniska trädgård och Göteborgs naturhistoriska museum. Så den 8 juli, bjöd de två in till kalas.

Höjdpunkten på Botaniska trädgårdens kalas var invigningen av de nya kulturträdgårdarna – en helt ny anläggning med kulturväxter. Och för Naturhistoriska museet var det öppningen av jubileumsutställningen “Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier”.

Både barn och vuxna ville fira naturhistoriska museet den 8 juli.
Foto: Maria Sjöstedt
Botaniska trädgården invigde nya kulturträdgårdar på sitt 100-årskalas.

5. Finalhelgen, 31 augusti – 3 september

Avslutningen på Göteborgs Jubileumsfirande bjöd på en mängd stora evenemang och unika upplevelser. Vissa av evenemangen är återkommande, såsom Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna och Ö-festen. Men andra gjorde detta jubileumsår extra speciellt, och där ingick bland annat Jubileumsparaden, jubileumsfyrverkeri till musik, Göteborgsvarvet Marathon, Prototyp Göteborg, det digitala evenemanget Gothenburg Island Festival och den avslutande konserten med Miriam Bryant på Kungstorget.

Foto: Marie Ullnert
Valen gick först i Jubileumsparaden som här närmade sig sitt mål vid Götaplatsen.
Foto: Martina Lundborg
Den fria konstgruppen Meeting Plays deltog i Jubileumsparaden med bland annat 400-åringen, en tidsresenär som skapats speciellt för 400-årsjubileet.
Foto: Martina Lundborg
Många samlades vid GöteborgsOperan för att ta del av jubileumsfyrverkeriet på nära håll. Till fyrverkeriet spelades musik med göteborgskoppling i samarbete med Mix Megapol.
Foto: Martina Lundborg
Miriam Bryant intog Kungstorget på söndagen och avslutade Göteborgs Kulturkalas och Göteborgs Jubileumsfirande.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare