Jubileumssatsningar / Finalhelgen
1 June 2022

Vilken final!

Tack alla som kom och gjorde finalhelgen till den bästa avslutningen på Göteborgs Jubileumsfirande! Här har vi samlat lite bilder från guldkornen – Jubileumsparaden, Jubileumsfyrverkeriet, Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna, Göteborgsvarvet Marathon, Jubileumsparken och mer – så att vi kan titta tillbaka och minnas alla härliga stunder.

Om du besökte något av evenemangen får du gärna dela dina bilder, filmer och minnen med hashtagen #gbg400år samt tagga @goteborg2023.

Valen gick först i Jubileumsparaden.
Där även Göteborgskaraktären Kurt Olsson gjorde comeback.
Volvo LV81DS – en röd brandbil från 1938. Ett av tre ekipage från Volvo Museum.
Där fick bland annat Gustaf II Adolf och Leif Pagrotsky åka med.
Ungdomsorkestern Göta Lejon var ett givet inslag i Jubileumsparaden.
Och här har vi 400-åringen, en tidsresenär som skapats av Meeting Plays speciellt för 400-årsjubileet.
Föreningen Rullegruppen utgjorde ett ekipage tillsammans med Styr & Ställ.
Jubileumsparadsutroparna i fina räkdräkter.
Spårvägssällskapet Ringlinien avslutade paraden med göteborgs (och hela Sveriges) jazz- och revydrottning – Sonya Hedenbratt.
Under Frihamnsdagarna höll Göteborgs 400-årsjubileum bland annat samtalet Ungt inflytande för framtidstro.
Prototyp Göteborg gästade Nordstan i två dagar och bjöd på ett scenprogram, Älvstadsmodellen och utställningen “Framtidens hållplats”.
I Frihamnen undersökte prototypen The Wind Park vindens potential med vinddrivna armaturer av återvunnet material.
Under lördagen var det Finissage för fotoprojektet Song of my People.
Jubileumsparken anordnade flera aktiviteter under finalhelgen, såsom yoga för alla.
Allikateatern höll en dramatiserad stadsvandring i Klippans kulturreservat.
Gruppen DU ÄR HÄR hoppade av vid varje hållplats på 8:ans spårvagn och framförde sånger om Göteborg.
Såhär såg det ut på en av hållplatserna.
Gothenburg Island Festival gjorde det möjligt att ta del av Ö-festen digitalt.
Lördagskvällen avslutades med ett 402 sekunder långt fyrkerverki till musik med göteborgskoppling.
Vid GöteborgsOperan samlades firare för att ta del av det på nära håll.
På söndagen arrangerades Göteborgsvarvet Marathon.
Och Göteborgs Kulturkalas bjöd bland annat på allsång i Flunsåsparken med Lasse Kronér, Smoke Rings Sisters och Brännöpojkarna.
Det var även Val-dag vid Naturhistoriska, som fyllt 100 år detta år. Och så hände det mycket, mycket annat såklart!
I Bältespännarparken hade Göteborgs Kulturkalas ett fullspäckat program. Förutom de klassiska inslagen med musik och dans fanns ett nytt programutbud utvecklat av och med den yngre delen av Generation Z, alltså ungdomar mellan 12–18 år.
Göteborgs Kulturkalas och Göteborgs Jubileumsfirande avslutades med Miriam Bryant.
Som intog scenen på Kungstorget.
Och bjöd publiken på en festlig finalkonsert.

Finalen på Göteborgs Jubileumsfirande!

Finalhelgen äger rum 31 augusti – 3 september, och består av flera
stora evenemang. Några av dessa känner du säkert igen från tidigare år,
såsom Kulturkalaset och Frihamnsdagarna. Andra är unika inslag som
sker endast denna jubileumssommar, där har vi bland annat
Jubileumsparaden och Göteborgsvarvet Marathon.’

Stora evenemang du inte får missa

Läs mer om de större evenemangen som sker under finalhelgen.

JUBILEUMSPARADEN

JUBILEUMSFYRVERKERI

GÖTEBORGS KULTURKALAS

GÖTEBORGSVARVET MARATHON

FRIHAMNSDAGARNA

Ö-FESTEN

GOTHENBURG ISLAND FESTIVAL

PROTOTYP GÖTEBORG

Var på plats för århundradets parad!

Jubileumsparaden är en hyllning till vårt älskade Göteborg. Kom och ta del av härliga göteborgsekipage, medryckande musik och massor av upptåg. Festtåget kommer att flirta med stadens olika milstolpar, landmärken, karaktärer, historia och framtidsvisioner.

Datum och sträcka

Den 2 september kl. 14:00 avgår Jubileumsparaden från Gustaf Adolfs Torg och fortsätter sedan längs med Avenyn för att nå sitt mål på Götaplatsen.

Syn- och teckenspråkstolkning

Jubileumsparaden kommer att vara syn- och teckenspråkstolkad på följande platser och tider:

Bältespännarparken kl. 14:00–16:00
Götaplatsen kl. 14:30–17:30

Den stora paradvagnen Valen som medverkar på Jubileumsfestivalen och Jubileumsparaden.
Paradvagnen Valen kommer att gå först i Jubileumsparaden. Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co

Ekipageordning

1 och 2: Valen med efterföljande stim

Läskig, mäktig, provocerande eller vacker? Den Malmska valen har väckt många känslor genom åren. Den imponerande paradvagnen Valen är 4 meter hög, 3 meter bred, 12 meter lång och inspirerad av den Malmska valen, som fastnade i Askimsviken för 150 år sedan. Idag är Malmska valen världens enda uppstoppade blåval och finns att beskåda på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Valen går först i Jubileumsparaden med ett stim av barn som gjort egna djurmasker tillsammans med Göteborgs naturhistoriska museum och konstgruppen Meeting Plays.

3. West Pride

West Pride deltar i Jubileumsparaden med en 20 meter lång regnbågsflagga, tillsammans med en rad HBTQI-organisationer och aktivister. West Pride står upp mot det hat som riktas mot HBTQI-personer idag och lyfter Göteborgs HBTQI-historia och alla som gått före. En viktig kamp i vår stad och i Göteborgs historia, för lika rättigheter och för respekt. En kamp som gjort Göteborg till Sveriges bästa HBTQI-stad.

4. Roller Derby

Den coolaste lagsporten på fyra hjul rullar med i Jubileumsparaden, klädda i regnbågens färger! Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor och kräver både styrka och uthållighet. Göteborg har tre roller derby-föreningar: Gothenburg Roller Derby, Dock City Rollers och Västsvenska Roller Derby Sällskapet. Här finns en härlig gemenskap där alla stöttar och peppar varandra.

Full fart blir det när Roller Derby rullar med i Jubileumsparaden. Foto: Beatrice Törnros

5. Volvo Museum

Volvo Museum, som ligger i Arendal på Hisingen, medverkar i Jubileumsparaden med tre fordon från 1900-talet, som väcker både minnen och känslor!

En av dessa bilar är Volvo Trygge, L430, en medeltung lastbil som Volvo lanserade 1957. Den blev mycket populär i Sverige samt även i Danmark och Norge. Just den här bilen ägdes från början av norska Civilförsvaret.

6. Föreningen Sweet Feet

Häng med på en fartfylld och färgsprakande resa tillbaka i tiden med Sweet Feet, ett glatt och festklätt gäng från Göteborg. Sweet Feet bjuder på dans i 20-talsanda med en härlig touch av charleston. Sweet Feet går i Jubileumsparaden tillsammans med Föreningen Göteborg Classic Jazz.

Sweet Feet bjuder på dans i 20-talsanda med en härlig touch av charleston.

7. Föreningen Göteborg Classic Jazz

Föreningen Göteborg Classic Jazz bjuder på härligt sväng i Jubileumparaden!

Visste du att Göteborg är känt som tradjazzens huvudstad i Sverige? Här finns lika många stilarter som band. Föreningen Göteborg Classic Jazz bevakar och samlar information om jazzevenemang i Göteborg och omnejd. Fokus är den klassisk jazzen – New Orleans, dixieland, swing, manouche och andra stilar med bakgrund främst i 1920-50-tal. 1-2 september går Göteborg Classic Jazz Festival av stapeln – stadens enda årliga jazzfestival som har över 30 år på nacken.

8. Kulturskolan Göteborg

Kulturskolan har tillsammans med barn och ungdomar i staden skapat flera konstekipage av återvunnet material och skräp, samlat i kundvagnar. Här är det bara fantasin som satt gränserna!

9. Triumf Glass

Familjeföretaget Triumf Glass har en riktigt glassig historia! Det hela började 1946 i Majorna när Arne Müntzing öppnade glassfabrik på Allmänna Vägen vid Stigbergstorget. Här tillverkades varje dag 600 liter glass. Idag ligger glassfabriken i Sävedalen och tillverkar årligen 17,5 miljoner liter glass! Triumf Glass deltar i Jubileumsparaden med en gammal glassbil och delar ut gratis glass till alla vid Götaplatsen!

10. Positivhalarna

Positivhalarna och äkta makarna Rose-Marie Fristedt och Hans Westberg har turnerat i Europa och uppträder varje år på Positivparkens dag i Västra Frölunda. Rose-Marie är Sveriges enda kvinnliga positivhalare och har spelat i 25 år. Positivhalarna deltar i Jubileumsparaden med den vackert dekorerade vevorgeln ”Positiv-Rosa”.

11. Pedalisterna

Pedalisterna deltar i Jubileumsparaden med en höghjuling från förra sekelskiftet och en quatrocyclotron som 2023 fyller 70 år! Chalmers Velocipedförening Pedalisterna har till uppgift att vårda och förvalta de klassiska cyklarna som visas upp på den årliga cortègen.

12. Volvo Museum

Volvo Museum deltar i Jubileumsparaden med tre fordon från 1900-talet, som väcker både minnen och känslor! Bil numemr två är Polis-Amazonen från 1970, mycket populär hos både stora och små, med sirener och blåljus som fungerar för fullt.

Volvos Polis-Amazon kommer att rulla i paraden.

13. Riksänkedrottningens Livregemente Till Häst & Fot

Riksänkedrottningens Livregemente Till Häst & Fot (HERS) deltar i Jubileumparaden med 10 ekipage ryttare och fotfolk. HERS är en ideell förening från Halland och Västergötland som brinner för historisk ridning. Med handsydda, tidstypiska kläder och specialtränade hästar återskapar HERS historiska fältslag och rider i parader.

Det ursprungliga livregementet bildades 1661 och är uppkallat efter drottning Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp.

Missa inte Riksänkedrottningens Livregemente Till Häst & Fots medverkan i paraden.

14. Göteborgs Botaniska trädgård

Botaniskas fantastiska blomsterdrottning kommer att rida på en vit häst i Jubileumsparaden. Botaniskas ekipage är en flirt med Elsa Beskows blommiga sagovärld. Kanske dyker även trädgårdens grundare Carl Skottsberg upp!

Botaniska trädgården invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen i Göteborg. I år firar därför Botaniska både 100 år i den biologiska mångfaldens tjänst och Göteborg 400 år!

15+16 Hammarkullekarnevalen

Dans, musik och massor av glädje! Hammarkullekarnevalen är Sveriges största karneval och anordnas årligen i bostadsområdet Hammarkullen. Ett urval av Hammarkullekarnevalens aktörer deltar i Jubileumsparaden och bjuder på brasiliansk samba, candombe-trummor och den bolivianska karnevaldansen Caporales.

Det blir brasiliansk samba, candombe-trummor och boliviansk dans när Hammarkullen intar paraden. Foto: Frida Winter/ Göteborg & Co

17. Cortègen

Cortègen anordnas varje Valborgsmässoafton av elever vid Chalmers Tekniska Högskola och är en djupt rotad göteborgstradition som går tillbaka ända till 1909. Cortègen deltar i Jubileumparaden med ett studentikost ekipage där temat är göteborgsbyggen.

18. Stand With Ukraine Gothenburg

Ukrainare i Göteborg går med i Jubileumsparaden och tackar staden för det stöd de fått härifrån.

19. Volvo Museum

Ytterligare en bil från Volvo Museum i Arendal: Volvo LV81DS! Detta är en röd brandbil från 1938. Sveriges finaste och modernaste brandbil när det begav sig.

20. Rollegruppen och Styr & Ställ

Föreningen Rullegruppen utövar regelbunden träning med rullstol i grupp både inomhus och utomhus. Styr & Ställ har funnits i Göteborg sedan 2011 och erbjuder lånecyklar året runt. Några av dessa cyklar deltar i Jubileumsparaden.

21. Göta Lejon

Den marscherande ungdomsorkestern Göta Lejon är ett givet inslag i Jubileumsparaden! Göta Lejon bildades 1962 och har idag ca 60 medlemmar i åldrarna 9 till 25 år. Orkestern är verksam i Göteborg och består av blåsmusiker, slagverkare samt dans- och flaggtrupper.

Den marscherande ungdomsorkestern Göta Lejon kommer att gå, spela instrument och dansa i Jubileumsparaden!

22. Meeting Plays

Den fria konstgruppen Meeting Plays deltar i Jubileumsparaden med två havsblå jättefigurer – Barnet ”Baby Blue” och 400-åringen, en tidsresenär som skapats speciellt för 400-årsjubileet!

Meeting Plays är ett konstcentrum och en mötesplats som de senaste åren arbetat med att införa mer kultur i staden. Sedan tre år tillbaka anordnar Meeting Plays Figurparaden i Biskopsgården och Bergsjön, ett festligt tåg med stora figurer.

23. Ringlinjen

Spårvägssällskapet Ringlinien är avslutande ekipage i Jubileumsparaden. I vagnen sitter Göteborgs (och hela Sveriges) jazz- och revydrottning – Sonya Hedenbratt!

Ringlinjen är en ideell förening i Göteborg som arbetar för att bevara kollektivtrafikens historia.

Göteborgskaraktärer

Håll utkik efter olika klassiska göteborgskaraktärer i Jubileumsparaden! Kanske dyker det upp en Haga-bulle, en halv special och en röd sten i paraden?

Unikt Jubileumsfyrverkeri till musik

Lördag den 2 september blir det ett pampigt musikfyrverkeri, designat Göteborgs Fyrverkerifabrik, med start klockan 22.00. Till tonerna av musik med göteborgskoppling skjuts det 402 sekunder långa fyrverkeriet. Längs med kajkanten framför GöteborgsOperan njuter du av färgexplosionen och musiken på nära håll. Musiken sänds även live i samarbete med Mix Megapol på radiofrekvens 107,3.

Denna kväll håller GöteborgsOperan håller sin Sommarveranda öppen till 22:30.

I den digitala världen Gothenburg Island Festival livestreamas fyrverkeriet. Se livestream av fyrverkeriet kl. 22:00 här.

Gratis stadsfestival för alla!

Göteborgs Kulturkalas har i snart trettio år skapat glädje och folkfest för alla göteborgare. Detta år utlovas extra mycket kalasstämning med anledning av stadens 400-årsfirande. Under tre dagar, 1-3 september, får du uppleva kultur i alla dess former på över 60 festivalplatser runt om staden. Kom och var med på folkfesten som händer i hela Göteborg!

Till Kulturkalasets hemsida.

Fullspäckat program som passar alla smaker och åldrar

Med fler hundra programpunkter i programmet kan du hitta något som passar just dig. Line-upen för artisterna är lång, med namn som Molly Hammar, Magnus Carlsson, A36, danska D-A-D och Daniela Rathana.

Nytt för i år är att ungdomar, 12-18 år, får ett helt eget område i Bältespännarparken och bjuds exempelvis på dans med kända Tiktok-profiler, gaming med e-sportstjärnor och BookTok-picknick.

För de mer årsrika blir det bland annat allsång i Flunsåsparken med Lasse Kronér. Dessutom blir det gratis föreställningar på GöteborgsOperan, familjeupplevelser och mycket annat.

Ta del av hela programmet här.

Göteborgs Kulturkalas på Kungstorget. Foto: House of Vision/Göteborg & Co

Avslutningskonsert på Göteborgs Jubileumsfirande och Göteborgs Kulturkalas

Den 3 september kl. 21:00 intar Miriam Kungstorgets scen och avslutar sommarens jubileumsfirande samt Göteborgs Kulturkalas. Miriam är uppvuxen i Utby och slog igenom på allvar 2015 i TV4:s Så mycket bättre. Senaste albumet ”PS jag hatar dig” kammade hem två Grammisar i kategorierna ”Årets album” och ”Årets låt” och blev även prisat på P3 Guld samt Musikförläggarnas pris.

Storbildsskärm i Bältespännarparken

Om det blir fullt på Kungstorget eller om du föredrar att ha lite mer plats omkring dig kommer finalkonserten även visas på storbildsskärm i Bältespännarparken.

Miriam Bryant
Foto: pressbild

Takeover i Jubileumskompassen

Under hela Finalhelgen kommer Kulturkalaset även att hålla till i Jubileumskompassen och fylla programmet med roliga programpunkter. Jubileumskompassen ligger i Bältespännarparken, mitt i stan, läs mer om den här.

Folkfest i Gamlestaden

1–3 september arrangeras Gamlestadsgalej för tredje året i rad. Då blir det loppis, dans, musik, mat och mycket mer! Galejet håller till i Gamlestadens fabriker, Centrala Gamlestaden, Slakthuset och Kviberg.

Läs mer om Gamlestadsgalej här.

Ladda upp inför ett unikt Marathon

Dubbelt så långt, dubbelt så kul! Göteborgsvarvet Marathon löper längs delar av Göteborgsvarvets ordinarie bana, men också nya vägar genom Göteborg. Den 3 september är det dags för tusentals löpare att uppleva staden längs den 42 195 meter långa banan. Start är i Slottsskogen och mål på Slottsskogsvallen.

Till Göteborgsvarvet Marathons hemsida.

Göteborgsvarvet 2023 på Hisingsbron. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Demokratisk mötesplats för fria samtal

Missa inte att besöka Frihamnsdagarna under finalhelgen. För tredje året i rad fyller de Bananpiren med kultur, panelsamtal, debatter, musik, food trucks, second hand, aktiviteter och utställare. Frihamnsdagarna pågår 31 augusti – 2 september och är gratis och öppet för alla.

Båt 287 kommer att köras mellan Stenpiren och Frihamnen under evenemanget. Färjeläget vid Bananpiren heter Frihamnspiren och turerna är sökbara i Västtrafiks app ToGo. Båten trafikerar under Frihamnsdagarnas öppettider plus en halvtimme före och efter. Färjan är kostnadsfri. Tidtabell hittar du här.

Till Frihamnsdagarnas hemsida.

Panelsamtal på scenen under Frihamnsdagarna.
Foto: Ola Kjelbye

Avsluta Jubileumssommaren med fest på Ringön

Lördagen den 2 september bubblar det på Ringön då hela området blir en gatufestival med livemusik, konstutställningar, loppisar, god mat, workshops och mycket mer. Ö-festen är samarbete mellan Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Ringöns Nätverk. Festen är gratis och öppen för alla.

Till Ö-festens evenemang.

Ö-festen
Foto: Marie Ullnert

Upplev Ö-festen digitalt

Gothenburg Island Festival 2023 är en förlängning av den fysiska Ö-festen på Ringön. Här får du uppleva Ringöns intressanta och kreativa DNA i en metavärld. Gothenburg Island Festival bjuder på livestreamad musik, kortfilmsfestivaler, tävlingar och konst- och spelupplevelser.

Besök Gothenburg Island Festival 2023 i HiberWorld

Ringön är ett av Göteborgs mest intressanta och kreativa områden. Det syns inte alltid vid första anblicken, men här hittar du många härliga verksamheter och färgglada personligheter.

Under jubileumsfinalen kommer metavärlden vara festplats för en tredagarsfestival där nyfikna i alla åldrar är välkomna.

Program för Gothenburg Island Festival hittar du i Facebook-evenemanget här.

Upptäck, upplev och lär dig mer om hållbar omställning

Under Finalhelgen händer det massor hos Prototyp Göteborg – jubileumssatsningen med fokus på hållbar omställning i staden.

Välkommen att upptäcka programmet i Omställningslabbet, den marina kolonilotten och besök The Wind Park och The Breeze i Frihamnen. Följ ett gångstråk från Jubileumsparken, via Ringön, över Hisingsbron till Centralstationen och vidare till Kronhuset med hjälp av audioguider och ta del av programpunkter i bland annat Nordstan och hos samarbetspartners runt om i staden.

Se programmet här.

Översikt över Omställningslabbet.
Omställningslabbet i Frihamnen.

Svar på de vanligaste frågorna

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om finalhelgen. Hittar du inte svaret du letar efter får du gärna kontakta oss på FacebookInstagram eller via 2023@goteborg.com.

När är finalhelgen?

Finalhelgen äger rum torsdagen den 31 augusti till söndagen den 3 september.

Vilka evenemang sker under finalhelgen?

Jubileumsparaden, Jubileumsfyrverkeri, Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna, Göteborgsvarvet Marathon, Gothenburg Island Festival, Ö-festen och Prototyp Göteborg och mycket mer som finns att läsa om i vårt kalendarium.

Behöver jag köpa biljett?

Nej, det är fri entré till alla evenemang under finalhelgen.

Kommer något att kosta?

De flesta aktiviteter under finalhelgen är gratis och öppna för alla. Om något kostar, står det i respektive evenemangs program. Du betalar för den mat och dryck som säljs hos evenemangens medverkande mataktörer.

Har finalhelgen någon åldersgräns?

Nej, människor i alla åldrar är välkomna.

Hur hittar jag till alla evenemang?

Längre ner på den här sidan finns en digital karta, samt länk till en karta som går att skriva ut: https://goteborg2023.com/jubileumsprojekt/finalhelgen/

Hur arbetar ni med säkerhet under finalhelgen?

Vi har alltid ett omfattande säkerhetsarbete kring evenemang i nära samarbete med polisen. Det innebär att vi agerar på rekommendationer och råd från myndigheterna med anledning av det förändrade säkerhetsläget.

Här kan du läsa mer om hur Göteborgs Stad arbetar med säkerheten just nu.

Kommer det finnas programpunkter med teckenspråkstolkning och syntolkning?

På Kulturkalasets programsida kan du enkelt filtrera och se alla teckenspråkstolkade och syntolkade programpunkter: https://goteborgskulturkalas.se/programmet/

Varför har ni valt att använda er av fyrverkeri under finalhelgen?

Vi vet att ett fyrverkeri gläder många och är en festlig del i ett jubileum.

Vi vet också att det finns de som inte uppskattar fyrverkeri, till exempel vissa hundägare. Därför är evenemanget noga genomtänkt för att minimera de negativa effekterna, exempelvis vid val av plats. Vi har dessutom beställt ett fyrverkeri som har fokus på musikupplevelsen och som är utan de största fyrverkeripjäserna. Kommunikationen kring detta går ut tidigt för att ta bort överraskningsmomentet och ge den som behöver tid att förbereda sig.

Det finns många typer av ljud- och ljusupplevelser och den här gången har vi valt ett musikfyrverkeri.

Om jag tappar bort något, var går jag då?

Då vänder du dig till det evenemanget där du tappade bort din sak på.

Får jag ta med hund på de olika evenemangen?

Det får du kolla med de olika evenemangen.

Har ni någon press-ansvarig man kan kontakta?

Du når vår presskontakt Charlott Holmåker på charlott.holmaker@goteborg.com.

Firade vi inte Göteborgs 400-årsjubileum 2021?

Göteborg fyllde 400 år den 4 juni 2021. På grund av covid-pandemin flyttades det stora firandet till 2023. Istället arrangerades ett formellt och digitalt firande av födelsedagen den 4 juni 2021. I sommar kan vi äntligen fira tillsammans.

Finns det någon karta över evenemangen?

Här är en översikt över var de olika evenemangen äger rum. Vill du skriva ut en karta att ta med? Då finns en här.

Läser in karta…
Adress: 

Läs mer
Läser in karta…
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Finalhelgen
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare