Jubileumssatsningar / Hela Stadens Galleri
14 June 2018

Galleriet kommer leva hela vägen fram till Göteborgs 400-årsjubileum. Nya teman, nya platser och nya möten.

Utställningar 2023

Utställningen om Göteborgs 400-årsjubileum

I Bältespännarparken och på Millenniumplatsen kan du ta del av en stor utomhusutställning som visar vad vi tillsammans har åstadkommit inför 400-årsjubileet. Här kan du läsa om varför vi firar, hur idéer har blivit verklighet och om mängder med jubileumssatsningar. Dessutom får du massor av tips och inspiration för hur du kan uppleva jubileumsfirandet runt om i staden. Utställningen visas från maj till september 2023.

Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Utställningen om Göteborgs 400-årsjubileum på Millenniumplatsen.

Utställningar 2022

Under 2022 fokuserar Göteborgs 400-årsjubileum sitt arbete på Hälsa. I samarbete med bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet, ABF och Rot Produktion visas tre olika utställningar på Hela stadens galleri. Utställningarna synliggör och bidrar med olika perspektiv på hälsa: åldrande, arbete och psykisk ohälsa. I samband med utställningsperioderna kommer det att arrangeras en mängd aktiviteter där hälsoperspektiven fördjupas såsom seminarier, samtal och workshops.

Att bli synlig

28 oktober 2022–31 januari 2023, Millenniumplatsen, utanför Stora Teatern.

Att bli synlig är en konstutställning med tema psykisk ohälsa och kreativt skapande. Verken är skapade av konstnärer som deltagit i verksamheten på konstateljéernapå Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som finns i anslutning till de psykiatriska vårdavdelningarna. Utställningen kureras av Stefan Karlsson och Inez Edström Thoresson, som också leder den unika konstverksamheten på sjukhusen. Andra verksamheter som bidrar till utställningen är Norma, en kreativ verkstad för unga kvinnor och transpersoner med psykisk ohälsa och Stiftelsen Gyllenkroken, som är ett kultur- och aktivitetshus primärt riktat till personer med psykisk funktionsnedsättning.

För att lyfta den psykiska hälsan i hela staden deltar också ungdomsfullmäktige, förskole- och grundskoleförvaltningen, äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen och socialförvaltningarna Centrum, Sydväst, Nordost och Hisingen med konst från utvalda verksamheter.

Alla konstverk från utställningen finns samlade i en bok här.

Foto: House of Vision/Göteborg & Co
Konstutställningen "Att bli synlig" på Millenniumplatsen.

Vi som arbetar med våra kroppar

Vi som arbetar med våra kroppar är en utställning med bilder och berättelser från personer inom yrken där det är nödvändigt att vara på sin arbetsplats. Initiativtagare, författare och utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som arbetar med sina kroppar.

En utställning av Rot Produktion i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond, LO, Västra Götalandsregionen.

29 april–18 augusti 2022, Millenniumplatsen, utanför Stora teatern
20 augusti–16 oktober 2022, Angereds Stadspark

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Vi som arbetar med våra kroppar på Milleniumplatsen, utanför Stora Teatern.

Snabb. Stark. Årsrik.

Från 5 april-29 september 2022 visades Snabb. Stark. Årsrik. på Hela stadens galleri – en fotoutställning med bilder på elitidrottare över 60 år av den brittiska fotografen Alex Rotas. Utställningen visades i samarbete med JMG och AgeCap på Göteborgs universitet, med syfte att främja en bredare bild av åldrande och motverka ålderism i medier.

Alex Rotas hoppas att hennes bilder utmanar dina föreställningar om vad vi kan göra när vi blir äldre och få dig att känna dig mer optimistisk och glad inför denna del av livet. Hon tycker om den tuffa, men vackra enkelheten i friidrottstävlingar: atleten står vid startlinjen eller ska just genomföra ett hopp och det enda som betyder något är hur snabb och stark hen är. Alex Rotas vill fånga idrottarnas fysiska och mentala ansträngningar i sina fotografier liksom vänskapen som uppstår i den varma gemenskapen där alla delar samma mål.

5 april–20 juni 2022, Heden
22 juni–29 september 2022, Slottsskogsvallen

Foto: Elvira Sandell/Göteborg & Co
Snabb. Stark. Årsrik. i Slottsskogsvallens entrépark.

Utställningar 2021

Göteborg berättar

Som en del av stadens 400-årsjubileum har Göteborgs stadsmuseum gjort 100 intervjuer med 100 göteborgare. De personliga berättelserna finns nu sparade för framtiden i museets arkiv.

Den 4 juni 2021 tog dessa människor plats på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg, i en stor utomhusutställning. I utställningen kunde du möta kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från olika delar av staden. Deras röster och porträtt ger en bild av Göteborg idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia.

Läs mer om Göteborg berättar här.

Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg.

Utställningar 2020

100 platser, 10 illustratörer – en stad

Föreningen Göthenburgo har samlat in förslag på platser och byggnader från invånare i Göteborgs alla stadsdelar. Dessa har sedan illustrerats av tio olika illustratörer, en från varje stadsdel. Totalt 100 illustrationer visades på Hela Stadens Galleri på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern från mitten av augusti 2020 till oktober 2020. Till jubileumsfirandet 2021 har de 100 illustrationerna satts ihop till Göteborgs Jubileumskarta. Se utställningens alla 100 illustrationer här.

Utställningen 100 platser, 10 illustratörer – en stad på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern.

Utställningar 2019

Ung konst

Ung Konst är en konstutställning producerad av Göteborgs Kulturskolor. Göteborgs Kulturskolor har drygt 8000 deltagare mellan 6-19 år och finns i samtliga stadsdelar.

För första gången intog Göteborgs Kulturskolor staden med 100 konstverk som tillverkats av barn och unga under handledning av Kulturskolans lärare. Det konstnärliga arbetet utgick från jubileumssatsningens tema 2019 ”Kunskap och upplysning”. Genom att ge barn och unga plats i det offentliga rummet lyfts konsten och ta barns och ungas skapande på allvar. Vernissagen pågick från oktober 2019 till januari 2020 på Milleniumplatsen.

Läs mer: Ung konst på Hela stadens galleri.

Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co
Vernissagen av Ung konst under Kulturnatta. Foto: Marie Ullnert.

Årsrika och Livet med tiden

I samband med att AgeCap stod värd för IAGG-ER (en internationell, multidisciplinär konferens om åldrande) den 23 till 25 maj och utställningen Årsrika som var på Göteborgs Stadsbibliotek etablerades en ny konstutställning på Hela Stadens Galleri skärmarna. Tillsammans med AgeCap, Göteborgs universitet, Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson Wallin visades bilder ur utställningarna Årsrika och Livet med tiden upp på 30 skärmar med sammanlagt 60 sidor. Utställningen skildrade äldre människor med olika uttryck i bild och text.

Utställningen av Årsrika. Foto: Marie Ullnert.

Göteborgs fem kulturhus

Blå Stället i Angered Centrum invigdes 1979 som det första kulturhuset i en förort i Sverige. 27 april firades det 40-årsjubilerande kulturhuset med en mängd aktiviteter under hela dagen. Mellan Blå Stället och Angereds Stadspark var Hela stadens galleri på plats med en utställning om Göteborgs fem kulturhus – de tre befintliga Frölunda, Angered och Kåken, plus de två kommande i Bergsjön och på Backaplan.

Läs mer: Årsrika, Livet med tiden och Göteborgs fem kulturhus.

Utställningar 2018

Min resa

Min resa är den röda tråden bakom denna utställning; en berättelse, en bild, en människa. Här skildrades med olika uttryck, en livsresa, en fysisk resa, en klass- eller historisk resa. Alla de personer ni träffade här i Hela Stadens Galleri har fått fria tyglar att tolka idén om Min resa på sitt eget sätt. Vid alla 100 berättelser fanns en inbjudan till dig som betraktare att dela med dig av din resa genom hashtagen #minresagbg. Vi prövade på detta vis att skapa dialog om våra resor på ett globalt plan, då hela världen lever och möts här i Göteborg.

Vernissage: Volvo Oceans Race 2018, Frihamnen 14-21 juni 2018

Läs mer: Min resa – en utforskande utställning

Hela stadens galleri visar utställningen "Min resa" på Frihamnspiren under Volvo Ocean Race 2018.
Utställningen "Min resa" på kulturhuset Blå stället i Angered.
Utställningen "Min resa" utanför Världskulturmuseet i centrala Göteborg.

Faces of Youth

2018 var det 20 år sedan diskoteksbranden vid Backaplan. I samband med minnesdagen 29 oktober och i anslutning till minneslokalen på Backaplan var utställningen ”Faces of youth” placerad. Utställningen var framtagen av Ungdomssatsningen Göteborg och ingick i projektet Hela Stadens Galleri, en gemensam satsning från alla tio stadsdelar inför Göteborgs 400-årsjubileum. Utställningen visade upp delar av den bredd och mångfald av främjande och förebyggande ungdomsverksamhet som finns i staden idag, och pågick från 23 oktober till och med 22 november utanför minneslokalen på Backaplan. Under perioden fanns också möjlighet för grupper att boka in tid tillsammans med Brandoffrens Anhörigförening för föreläsning och visning av lokalen där branden inträffade.

Läs mer om Faces of Youth från Hela stadens galleri här

Julstaden

Julstaden pågår över hela Göteborg och lyser upp decembermörkret med ett ljusstråk genom centrum, sjungande julgranskör, julmarknader och mysiga aktiviteter. Under Julstaden 2018 kunde du sätta dig vid en konstgjord lägereld med uppvärmda sittplatser i Bältesspännarparken och lyssna på julberättelser från förr från olika stadsdelar. Det blev en värmande mötesplast där du kunde uppmuntras att slå av på takten, stanna upp och samlas. Julberättelserna var en del av Hela stadens galleri, och pågick mellan 29 november till 6 januari.

Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Hela Stadens Galleri
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare