Hem / Göteborgs Jubileumsfirande 2023
6 September 2022

När Göteborgs 400-årsdag inföll, mitt under pandemin 2021, firades det med en direktsänd officiell ceremoni. Nu är det äntligen dags att fira jubileet tillsammans!

Göteborgs Jubileumsfirande sträcker sig från 2 juni till och med 3 september 2023. Då fyller vi staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer. Här är några av höjdpunkterna:

Upplev Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen

2 juni – 5 juni

Firandet inleds med en stor festival med huvudarena i Göteborgs nyaste stadsdel – Frihamnen. Tänk dig en folkfest med stark göteborgsprägel, där det kommer att låta, smaka, dofta och dansas i fyra dagar. Bara ett ett stenkast från Jubileumsparken och nya Hisingsbron. Öppet och gratis för alla.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Festen äger rum i Frihamnen.

Upptäck hur Göteborg utvecklas

2 juni – 3 september

Göteborg är mitt i en omfattande stadsomvandling. Projektet Prototyp Göteborg riktar blicken mot utmaningar och lösningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för att accelerera hållbar omställning. Allt det här visas upp i en utställning längs ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön, över Hisingsbron, till Centralen och Kronhuskvarteret. Här kommer du under hela jubileumssommaren att guidas genom ett stadslandskap i förändring med befintliga byggnader som huvudsaklig del i utställningen.  Läs mer om Prototyp Göteborg här.

Se utställningen om jubileet

2 juni – 3 september

Vad är det egentligen som är så speciellt med Göteborgs 400-årsjubileum? I “Jubileumskompassen” i Bältesspännarparken får du reda på hur vägen fram till jubileet har sett ut, vad jubileet har genererat, samt massor av tips om upplevelser du kan ta del av under själva firandet. Här finns dessutom en liten scen, massor med inspiration och guidade turer.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Huvudområdet är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön, över Hisingsbron, till Centralen och Kronhuskvarteret.

Fira folkkära 100-åringar

2 juni – 3 september

2023 fyller flera av stadens allra mest folkkära och älskade platser 100 år. Besöksmålen Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborgs Konsthall och Göteborgs Naturhistoriska museum byggdes alla till jubileet 1923. Paradgatan Avenyn fick samma år sin nuvarande sträckning, Handelshögskolan tog emot sina första studenter och Bräcke Diakoni startade sin verksamhet.  Det firas med särskilda jubileumssatsningar som står klara lagom till Göteborgs Jubileumsfirande. Läs mer om 100-åringarna här.

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Liseberg är en av de platser som fyller 100 år 2023.

Psst!

Både du som bor och besöker Göteborg är en viktig del av staden och en viktig del av firandet. Hela Göteborgs 400-årsjubileum grundar sig på människors idéer och önskningar och tillsammans vill vi få saker att hända – är du med? Läs mer om hur du blir jubileumsaktör här.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare